Англия овладя COVID-19 и продължава да отменя ограничения

От 17 май Англия продължава да отменя ограничения, наложени заради COVID-19 пандемията, след като заразените рязко спаднаха, а десетки милиони вече са ваксинирани, съобщи британското правителство, цитирано от „Ройтерс“.

Великобритания постепенно разхлабва ограничителните мерки от последното затваряне, следвайки обявения през февруари план от четири фази.

При третия етап на хората ще бъде позволено отново да се срещат на закрито, за първи път от месеци, като на едно място ще могат да се събират до шест души или две домакинства.

Барове, кафенета и ресторанти отварят за посетители на закрито при спазването на някои правила. Дейността си ще могат да възобновят също развлекателни и хотелски обекти, както и спортни съоръжения.

От кабинета на премиера Борис Джонсън посочиха, че при решението за пристъпване към третия етап са взети под внимание най-новите данни за ваксинациите, заразените, броя на пациентите в болница и починалите.

„Данните отразяват това, което ние вече знаем – няма да допуснем този вирус да ни победи„, подчерта Джонсън.

„Пътната карта остава в сила, успешната ни ваксинационна програма продължава – над две трети от пълнолетните жители на Обединеното кралство вече са имунизирани с първа доза ваксина – и сега можем да планираме отпадане на ограниченията – предпазливо, но необратимо“, допълва британският премиер.

Очаква се Джонсън да огласи настъпването на третия етап от плана за разхлабване на мерките днес следобед. От 17 май се очаква да бъдат премахнати и някои ограничения, свързани с пътуванията в чужбина.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!