неделя, април 14, 2024

„Амнести“ настоя САЩ да свалят обвиненията, а Великобритания да освободи Асандж

Международната правозащитна организация „Амести интернешънъл“ призова американските власти да свалят обвиненията срещу основателя на Wikileaks Джулиан Асандж и призова британските власти незабавно да го освободят, информира ДПА.

Призивът на генералния секретар на „Амнести“ Агнес Каламар дойде преди заседание на апелативен съд в Лондон утре срещу решението на британски съд да не екстрадира Асандж в САЩ, където той се сблъсква с обвинения, свързани с публикуването на секретни военни файлове от WikiLeaks.

Върховният съд трябва да разгледа жалба срещу решението през януари да не се екстрадира 50-годишния австралиец заради опасения, че може да се самоубие в американски затвор.

„Амнести интернешънъл“ посочи разследване на Yahoo News, което разкрива, че американските служби за сигурност са обмисляли отвличане или убийство на Асандж, когато той живееше в еквадорското посолство в Лондон.

Тези информации „хвърлиха още повече съмнения върху надеждността на обещанията на САЩ и допълнително разкриха политическата мотивация зад този казус„, изтъкна Каламар.

„Изобличаващо обвинение е, че близо 20 години по-късно, на практика никой, отговорен за предполагаеми военни престъпления на САЩ, извършени в хода на войните в Афганистан и Ирак, не е бил подведен под отговорност, да не говорим за наказателно преследване, но въпреки това издател, който разкри подобни престъпления, е потенциално изправен пред доживотен затвор“, добави тя.

Асандж е обвинен в кражба и публикуване на секретни материали от военните операции на САЩ в Ирак и Афганистан с информаторката Челси Манинг. Поддръжниците му го виждат като разследващ журналист, който е разкрил военни престъпления.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!