Четейки туитовете на президента на САЩ Доналд Тръмп, човек може да си помисли, че отношенията между САЩ и Китай са максимално обтегнати. Но за американските компании, които правят бизнес в Китай, нещата не са толкова лоши, показа проучване.

Американо-китайският бизнес съвет установява, че близо 70% от дружествата, които членуват в него, са оптимистични по отношение на петгодишните бизнес перспективи в Китай, съобщи групата, цитирана от Nikkei Asia Review. 

Още по темата

Проучването показа, че 83% от компаниите смятат Китай за основен приоритет за своята глобалната стратегия или поставят страната сред първите пет. В същото време 86% от над 200 компании, членки на организацията, съобщиха, че двустранното търговско напрежение се е отразило върху бизнеса им в Китай.

Отразявайки дългосрочното доверие в китайския пазар, 87% от компаниите съобщават, че не планират преместване на производството извън страната, докато само 4% заявяват, че са се преместили или планират да преместят операциите си в САЩ. Останалите 11% отчитат скорошно или планирано преместване на производството в други части на света, като Тайланд и Мексико са най-често посочваните дестинации.

Доходността е ключов фактор за дългосрочната увереност в китайския пазар. Проучването показа, че 91% от компаниите смятат, че китайските им операции са печеливши, макар и с по-нисък марж отпреди. През 2019 г. 69% от американските компании заявиха, че са наблюдавали растеж на приходите, което е спад от 79% през 2018 г. и 87% през 2017 г.

Търговската сделка от първа фаза, подписана през януари между Пекин и Вашингтон, също е повишила доверието на американските компании, като 88% от тях отчитат положителна или донякъде положителна следа от споразумението. Относно изпълнението на търговската сделка, 35% от дружествата остават неутрални по въпроса, като предполагат, че мнозина все още чакат да видят дали задълженията около търговска сделка ще бъдат изпълнени.

Проучването е проведено от края на май и през юни. Оттогава администрацията на Доналд Тръмп се фокусира допълнително върху проблемите с Китай, особено в технологичния и финансовия сектор.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Божидарка Чобалигова

Източник: Investor.BG

Коментари