Американският сенатор Линдзи Греъм, представляващ щата Южна Каролина и член на Републиканската партия отправи в „Туитър“ призив руският президент Владимир Путин да бъде „елиминиран“.

Самата публикация гласи:
Има ли Брут в Русия? Има ли по-успешен полковник Щауфенберг в руската армия? Единственият начин това (войната в Украйна-бел.ред.) да свърши е някой в ​​Русия да елиминира този човек.

Ще направиш страхотна услуга на страната си – и на света.“

След което в следваща публикация продължава:

„Единствените хора, които могат да поправят това, са руският народ. Лесно е да се каже, трудно е да се направи.

Освен ако не искате да живеете в мрак до края на живота си, да бъдете изолирани от останалия свят в крайна бедност и да живеете в мрак, трябва да се направи нещо.“

Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов отговори във „Фейсбук“ на журналистически въпрос, как ще коментира това, по следния начин:

„Считам изявлението на американския политик за неприемливо и възмутително. Степента на русофобията и омразата в САЩ към Русия минава всякакви граници. Не е за вярване, че сенатор от страна, която проповядва своите морални ценности като „пътеводна звезда“ за цялото човечество, може да си позволи да призовава за тероризъм като начин за постигане на целите на Вашингтон на международната арена.

Става страшно за съдбата на САЩ, начело на които стоят толкова безотговорни и непрофесионални политици.

Настояваме за официални обяснения и решително осъждане на престъпните изявления на този американец.“

САЩ и колективния Запад осъдиха категорично руската инвазия в Украйна и наложиха безпрецедентни санкции на Русия и руския политически елит, както и на много считани за приближени на Кремъл олигарси.

Няколко руски банки бяха извадени от международната платежна система SWIFT и много западни компании прекратиха сътрудничеството си с руски държавни и частни юридически лица.

Международният натиск срещу Кремъл засегна и спорта и културата. Руските и беларуски отбори бяха извадени практически от всички състезания под егидата на МОК, ФИФА и УЕФА и дори бяха отстранени от провеждащите се в момента Паралимпийски игри в Пекин. Много имена от световната музикална сцена отказаха предвидените си концерти в Русия, а руски изпълнителя бяха извадени от културните афиши на западните сцени.

Коментари