вторник, май 28, 2024

Amazon „ще работи“ за британското разузнаване

Британското контраразузнаване (MI-5), външното разузнаване (MI-6) и електронното разузнаване (GCHQ) възложиха на американската компания Amazon договор за разработване на облачна услуга за сигурно съхранение и обработка на класифицирана информация. Това разкри Financial Times.

Това ще позволи на разузнавателните служби на кралството лесно да обменят информация помежду си и с други ключови отдели, както и да извършват задълбочен анализ на данни с помощта на изкуствен интелект.

Договорът е подписан тази година, но условията му няма да бъдат оповестявани. През следващите 10 години британските разузнавателни служби ще похарчат от 700 милиона до 1,4 милиарда долара за услуги на облачната платформа Amazon Web Services (AWS).

Financial Times припомня, че това е първото подобно споразумение за Великобритания.

Първо ЦРУ се съгласи да си сътрудничи с Amazon Web Services още през 2013 г.

Според бившия ръководител на Националния център за киберсигурност на Обединеното кралство (NCSC) Киърън Мартин, новото технологично решение ще позволи на разузнавателната общност да прекарва минути в търсене на необходимата информация в обща база данни, а не седмици и месеци.

Използването на изкуствен интелект ще опрости задачи като намиране на гласа на конкретен човек в голям аудиоархив и превод на неговата реч.

Планира се данните да се съхраняват във Великобритания, Amazon няма да има достъп до тях.

Един от интервюираните от Financial Times експерти смята, че като поверява държавните тайни на американска компания, Великобритания рискува да пожертва своя суверенитет.

Опитите на Лондон да намери британски доставчик, който да се конкурира с Amazon Web Services, завършиха с неуспех.

От своя страна Франция тази година обяви създаването на суверенна облачна платформа за нуждите на своите правителствени агенции.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!