Албанското правителство заяви, че ще наеме американска компания, за да подсили своята киберсигурност след голямо изтичане на информация миналия месец, предаде АП.

Балканската страна и базираната във Вирджиния Jones Group International подписаха меморандум за разбирателство в албанската столица Тирана „за укрепване на сигурността на цифровите системи“, каза премиерът Еди Рама.

Jones Group International – оглавявана от пенсионирания генерал Джеймс Л. Джоунс, бивш съветник по националната сигурност и върховен командващ съюзнически съюз в Европа – първо ще направи „пълно сканиране на нашите системи, за да провери как са изложени на вътрешни и чуждестранни атаки“, каза министърът на инфраструктурата Белинда Балуку.

След това ще планира стратегия за инсталиране на многослойни защитни системи за предотвратяване на кибератаки в страна, където хората могат да намерят повече от 90% от услугите си за публична администрация онлайн.

През декември личната информация на около 690 000 души, включително номера на лични карти и данни за заетостта и заплатите, беше изтекла от правителствена база данни за държавни и частни служители.

Данните бяха широко споделяни чрез приложения за съобщения. Четирима държавни и частни служители бяха арестувани, след което освободени в рамките на продължаващо разследване.

Поредното изтичане на записи на лични карти от държавна база данни се случи преди парламентарните избори в Албания през април.

Албания е член на НАТО от 2009 г. и очаква Европейският съюз да се съгласи един ден да започне официални преговори за пълноправно членство.

Коментари