събота, февруари 24, 2024

Албания е новият път на мигрантите към ЕС, иска помощ от „Фронтекс“

Все по-голям брой мигранти се опитват да преминат към Европа през Албания. Въпреки засилените патрули, границата между Гърция и Албания се превръща в основния път към сърцето на Европа, съобщава „Евронюз“.

Данните на полицията показват, че тази година в Албания са се увеличили арестите за незаконно влизане, тъй като броят на мигрантите, опитващи се да достигнат Западна Европа през Албания, скочи.

Албанските власти са хванали над 2000 мигранти през първите пет месеца на 2021 г., като контрабандистите отварят нов балкански маршрут за тези, които бягат от конфликта или бедността в Близкия изток, Северна Африка и Азия.

Говорителят на албанското вътрешно министерство Ардиан Бита заяви, че страната „прави всичко възможно да се бори с групите за организирана престъпност„, които помагат за трафика на мигранти и арестува „значителен брой“ контрабандисти тази година.

Сред тези, които се опитват да преминат е Мохамад Нур Махмуд Ал Дамад от Сирия, който е върнат шест пъти от европейската гранична агенция Frontex.

Но Мохамад е решен да продължи, след като му е отказано убежище в Гърция.

Не искам да отида в Европа, само в Албания или Косово. Искам добър живот“, каза той. „Но имам проблем с крака, вижте. Не мога да ходя, но мога да се движа бавно. Това е от снайперист в моя град“, добави Мохамад.

Шейх Муса Абдала от Судан също се е опитвал шест пъти да премине границата със съпругата си и пет деца на възраст между 5 и 15 години, но Frontex ги спира. 

„Искам да отида през Албания до Сърбия, но на границата с Албания е гранична полиция от Германия, Италия и Унгария. Много е трудно да се отиде“, отбеляза Шейх.

Албанското правителство иска помощ за увеличаване на патрулите по гръцката граница и приветства решението на Frontex за ограничаване на миграцията.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!