Аятолахът на Иран зове протестиращите за вода да не стават плячка на „врага“

Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменеи предупреди жителите на засегнатата от суша югозападна част на страната да не дават боеприпаси на „врага“ след дни на протести, при които най-малко четирима бяха убити, информира „Франс прес“.

Хузестан, главният петролен регион на Иран и най-богатата от 31 провинции на страната, е обхваната от суша от март, а протести избухват в няколко града от 15 юли.

Хаменеи призна сериозността на проблема с водата и подчерта, че жителите на Хузестан не са виновни за това, че изразяват недоволството си, но той ги призова да бъдат предпазливи.

„Врагът ще се опита да използва всеки инструмент срещу революцията, страната и интересите на хората, така че трябва да внимаваме да не му даваме никакъв предлог„, изтъкна Хаменеи в коментари, публикувани на официалния му сайт.

Обръщайки се към жителите на Хузестан, той добави: „Хората изразиха своето недоволство, но не можем да ги критикуваме за това.“

„Проблемът с водата не е незначителен, особено в горещия климат на Хузестан“, призна той.

Иранските медии и власти съобщиха, че са убити най-малко трима души, включително полицай и протестиращ, обвинявайки „опортюнисти“ и „размирници“ в стрелба по демонстранти и сили за сигурност.

Държавната телевизия съобщи днес, че четвърти човек е бил убит предишната вечер и двама са били ранени по време на „размирици“ в град Алигударц, в западната провинция Лорестан.

Според телевизията хората са излезли на улиците „под предлога на водните проблеми в Хузестан“.

„Беше открита стрелба от неизвестни елементи“, отбеляза телевизията и добави, че силите за сигурност са били разположени, за да се справят със ситуацията.

Това е първият път, когато местни медии съобщават за протести или жертви извън Хузестан, откакто протестите заради водата избухнаха миналата седмица.

Фарсиезични медии, базирани в чужбина, излъчиха видеозаписи, които според тях са на протести в няколко по-големи и по-малки града в Хузестан, показващи стотици хора, които шестват и скандират лозунги срещу властите, докато са заобиколени от полицейски части за борба с безредиците.

АФП не са могли да проверят автентичността на видеоклиповете.

Междувременно международните правозащитни организации „Амнести интернешънъл“ и „Хюман райтс уоч“ твърдят, че иранските сили за сигурност са използвали незаконна и прекомерна сила, за да потушат протестите в Хузестан.

„Амнести“ обявиха днес, че най-малко осем протестиращи и странични наблюдатели, включително тийнейджър, са били убити при размириците.

Хузестан е дом на голямо арабско малцинство и хората му редовно се оплакват от маргинализация.

Днес върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет настоя Иран да се справи с хроничния недостиг на вода в провинцията, вместо да предприема репресии срещу протестиращите.

„Прострелването и арестуването на хора просто ще добави към гнева и отчаянието“, изтъкна тя и добави, че „катастрофалната“ ситуация се е развивала от много години.

Вчера президентът Хасан Рохани заяви в телевизионна реч, че жителите на Хузестан имат „правото да говорят, да се изразяват, да протестират и дори да излизат на улицата, в рамките на правилата„.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!