четвъртък, май 30, 2024

Адвокати в Лондон обвиняват „Борисов 3“ в незаконни разрешения за горене на боклуци

Правителството на България тайно е разрешило на три остарели въглищни централи да изгарят безразборно отпадъци, пренебрегвайки местните и европейските закони. Това се изтъква в жалба, подадена до Европейската комисия от адвокати от благотворителната фондация ClientEarth, чието седалище е в Лондон, съобщава „Ройтерс“.

Незаконният внос на отпадъци от чужбина и изгарянето на горива, произвеждани от отпадъци в инсталации, работещи с въглища, предизвикаха опасения за общественото здраве в „балканската страна, която вече изпитва затруднения със сериозно замърсяване на въздуха“, отбелязва агенцията.

Адвокатите екологичната организация, заедно с две български зелени активистки организации, обвиниха правителството в пропускането на официални разрешителни процедури и държане на българите на тъмно за рисковете за здравето и околната среда от изгарянето на отпадъци в старите въглищни централи.

„Изгарянето на отпадъци без правилните е голяма опасност за живеещите около централите“, изтъква адвокатът на ClientEarth Доминик Дойл.

Според ClientEarth ТЕЦ „Бобов дол“ и „Брикел“ в Гълъбово са получили разрешение чрез конфиденциални писма да изгорят 500 000 тона боклуци за шест месеца – 10 000 пъти повече отпадъци в сравнение с разрешеното без подходящо актуализиране на разрешително, започвайки от края на 2018 г.

Трета централа – ТЕЦ „Република в Перник – са получили устно разрешение за изгаряне на отпадъци в продължение на шест месеца, казаха те.

Българското Министерство на околната среда е заявило пред „Ройтерс“, че не можело да потвърди или да отрече наличието на такива поверителни писма. Министерството е отказало да коментира други подробности по жалбата на адвокатите.

„Действията на министерството са незаконни“, изтъква Меглена Антонова, която е активист в българското подразделение на международната природозащитна организация Greenpeace, като допълва: „Разрешения за изгаряне на толкова много отпадъци могат да бъдат издадени само след обществени обсъждания и консултации.“

Тя каза, че екологичното министерство е отказало достъп до съдържанието на писмата, въпреки многократните искания съгласно Закона за достъп до обществена информация на България.

ТЕЦ „Бобов дол“ впоследствие получава разрешение да изгаря RDF през април 2019 г., но „Грийнпийс“ (България) оспорва издаването му в българските съдилища без проучване на въздействието върху околната среда (ОВОС).

Според Международната агенция за изследвания на рака, която класифицира замърсяването на въздуха като цяло, България е сред европейските страни с най-високи концентрации на фини прахови частици.

„Черноморската държава също така е сред европейските страни с най-високи концентрации на въглероден оксид и серен диоксид“, информира „Ройтерс“ публиката си.

Припомня се, че миналия месец българската прокуратура разпореди на екоминистерството да извърши проверки в четири въглищни централи, включително Бобов дол, Брикел и „Република“, относно съхранението и изгарянето на опасни отпадъци без съответните разрешителни.

Допълва се, че българските власти за затегнали контрола върху вноса на отпадъци и са засилили мониторинга на депата след информациите за нелегални доставки на боклук от Италия.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!