събота, юли 13, 2024

90% от американците: Расизмът и полицейската жестокост са проблем

Деветима от десет американци вярват, че расизмът и полицейската жестокост са проблеми в САЩ, сочи проучване на Opinium Research за „Гардиън“, което е знак, че общественото мнение се разграничава от позицията на президента Доналд Тръмп.

Държавният глава е критикуван, че разпалва разделение и расизъм в страната, противопоставяйки се на организираните от движението „Животът на чернокожите е от значение“ протести срещу расизма, които заляха страната след убийството на афроамериканеца Джордж Флойд от бял полицай в Минеаполис през май.

Но проучването на Opinium Research, в което са участвали 2000 американци между 19 и 24 юни, разкрива, че Тръмп не е в синхрон с настроението в страната.

91% от американците са съгласни, че расизмът е проблем в САЩ, а 72% го смятат за сериозен проблем. 89% мислят, че полицейският произвол е проблем, а 65% го считат за сериозен казус.

Изследването разкрива още, че близо половината американци не одобряват отговора на Тръмп срещу протестите – 47% срещу 31 на сто. 70% от тези, които гласуваха за Тръмп през 2016 г., подкрепят действията му, а 14 на сто са на противоположното мнение.

Само 24% от анкетираните са съгласни да се спре финансирането за полицията, а 58% са против.

52% подкрепят Джо Байдън за президент, а 40% – Тръмп. 52 на сто не одобряват управлението на Тръмп, а 36 на сто мислят обратното.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!