летища

Осем от десетте най-лоши летища в света се намират в ЕС, според ново проучване, публикувано от водеща група за права на пътниците миналата седмица. Само три от десетте най-добрите летища пък са в страните от ЕС.

Летищата във Франция, Малта, Холандия, Португалия, Румъния и Обединеното кралство са сред най-лошите в света по критерии като своевременно обслужване, услуги и магазини.

Това показва според ново класиране, което отчита официалните данни за полетите и проучвания, които са събрали мнението на 40 000 пътници.

AirHelp, група, която е водещ световен специалист в областта на правата на пътниците, заключава, че в Португалия Лисабонското летище „Портела“ е било най-лошото от 132 проучени летища, като получава само 5,7 от възможните десет точки.

Летище „Айндховен“ в Холандия се намира на 130-то място, на 129-то място е това в Букурещ, на 128-то място е летището на Малта, на 127-то място е аерогарата в Манчестър, на 127-то място е „Орли“ в Париж, на 126-то е летището на Порто и на 123-то е „Гетуик“ в Лондон, което закръгля десетте най-лошо представящи се летища.

На времето за обслужване и изпълнение е дадена 60% тежест за общата оценка, докато услугите и магазините за хранителни и други стоки получават по 20%. AirHelp е решила да проучи само тези, които се считат за „популярни летища“ и тези, за които може да се съберат достатъчно данни.

Класацията също така увенчава най-доброто летище в света, което отново е „Хамад“ в Катар, след като основният хъб в Близкия изток също спечели наградата миналата година.

Само три от първите десет са летища в ЕС: международното летище в Атина се класира на трето място, отпадайки едно място надолу от 2018 г., Гданск се нарежда на пето място, а летище „Север“ в Тенерифе е на девето място.

Летището на северния крайбрежен град Гданск в Полша, което предлага както вътрешни, така и международни връзки, е надминато само от катарското летище „Хамад“, което е всепризнат номер едно в света, международното летище на Токио, международното летище в Атина – които държат топ местата в класацията на AirHelp от 2015 г. – и от международното летище „Алфонсо Пеня“ в Бразилия.

Брюкселските летища също отчитат изненадващ резултат – от двете летища, които обслужват дома на институциите на ЕС, „Шарлероа“ е попада над главното летище „Завентем“. Нискотарифният хъб на оператора успя да спечели 14-то място като цяло, благодарение на един уважаван по време за обработка резултат, докато „Завентем“ не успя да се справи със задачата да влезе в топ 100, изнемогвайки едва до 115-то място.

Разочароващото представяне на летище „Завентем“ се дължи главно на слабата оценка на точността от 6,2/10 пункта. Методологията за оценка на AirHelp определя, че полетът е точен, когато излита в рамките на 15 минути от заявеното време за заминаване и се приземява в рамките на 15 минути от планираното време на пристигане. Този резултат представлява значителен спад в сравнение с миналогодишния резултат от 7.2/10 ,

Експертите в областта на авиацията коментират, че тъй като ефективността на времето за изпълнение и обработка е толкова важна за общия резултат, не е изненадващо, че летища като „Хамад“ и тези в Атина и Тенерифе са поставени толкова високо, защото заради местоположенията им, забавянията заради лошото време не са толкова важен фактор.

Независимо от това е изненадващо, че испанският остров се намира толкова нагоре в класацията. Запознати с дейността на аерогарата в Тенерифе разкриват, че тя „е отклонявала полети повече пъти, отколкото са кацали там“ поради трудни метеорологични условия и местоположението на летището в долината.

Лошото време би довело до пълна липса на представителство на американски летища в десетте най-добри, тъй като базираните на метеорологични условия закъснения са често срещан проблем в много от основните центрове в държавата. Летището в Атланта е с най-висока позиция – 34-то място.

Главният изпълнителен директор на AirHelp Хенрик Зилмър заявява, че задръстванията и дългите опашки също са проблеми за някои от най-известните летища в света, които все още се борят да се приспособят към увеличаването на броя на пътниците.

Броят на изминатите от самолет километри в ЕС например се е увеличил с 60% от 2005 г. насам и се очаква тенденцията на нарастване да продължи, според доклад по-рано тази година за въздействието на авиацията върху околната среда.

Миналата седмица официалният съставител на данни на ЕС Евростат разкри, че едно от всеки шест транспортни пътувания, направени от граждани на ЕС през 2017 г., е със самолет, като общо имаме около 218 милиона пътувания от общо 1,3 милиарда. По отношение на личните пътувания, тези, извършени по въздуха, са нараснали с 23% като цяло, с увеличение от 42% за пътувания в чужбина за по-малко от 4 нощувки.

За разлика от това, за бизнес пътуванията е регистриран общ спад от 9% на броя на пътуванията по въздух за същия период. Намаляването на пътуванията с въздушен транспорт бе особено изразено при бизнес пътувания в рамките на страната, като пътуванията с продължителност 4 или повече нощи са спаднали с 34% между 2012 и 2017 г.

С други думи, сега гражданите на ЕС пътуват повече, но при по-лоши условия.

Коментари