споразумение ЕС Япония

Днес се създава най-голямата открита търговска зона в света, покриваща около една трета от световната икономика. Това става възможно благодарение на влизащото в сила споразумение между ЕС и Япония за свободна търговия между двата икономически колоса.

Мащабната сделка е отговор срещу протекционистките заплахи, като тези на американския президент Доналд Тръмп. Споразумението ще обхване около 635 милиона души.

„Европа и Япония изпращат послание към света за бъдещето на откритата и справедлива търговия“, заяви в изявление председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

„Това споразумение между ЕС и Япония показва, че търговията е повече от квоти и тарифи, или милиони и милиарди“, добави той. „Става дума за ценности, принципи и справедливост.“ Те включват принципи като „труд, безопасност, климат и защита на потребителите“, добави Юнкер.

„Това споразумение има всичко“, каза еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом. „Тя премахва тарифите и допринася за глобалния правилник, докато … демонстрирайки пред света, че и двете страни в договора остават убедени от ползите на свободната търговия.“

Задълженията на Париж за климатични сделки също са включени в търговската сделка, отбеляза тя.

Съгласно споразумението Япония ще премахне тарифите за 94% от целия внос от ЕС, включително 82% от селскостопанските и рибните продукти.

Например, сделката премахва японските тарифи за сиренето „Гауда“ и „Чедър“, които са близо 30%, както и за виното, което е подложено на такси от 15%. Износът на говеждо и свинско месо също вероятно ще се увеличи.

От своя страна ЕС ще премахне тарифите за 99% от вноса от Япония. Тя ще премахне тарифите за японски автомобили и камиони на осмата година от влизането в сила на договора, както и за телевизорите през шестата година – разпоредби, особено важни за Япония.

Двете страни постигнаха политическо споразумение през юли, а ратификацията приключи през декември.
споразумение ЕС Япония

Коментари

loading...