27 жертви на наводненията в Северна Турция

Броят на жертвите от наводненията в Турция по северното Черноморие достигна 27 души в петък, съобщи органът за управление на бедствията и извънредните ситуации, съобщава АФП.

Един човек остава в неизвестност, в ход е и мащабна операция за търсене и спасяване, включваща хиляди хора, добави органът за извънредни ситуации.

Турските медии съобщават, че президентът Реджеп Ердоган ще посети по-късно в петък един от най-тежко засегнатите северни региони, за да инспектира щетите и да окаже подкрепа.

Турция пострада от бърза поредица природни бедствия, за които световните учени предупреждават, че стават все по-чести и интензивни поради изменението на климата.

Наводненията удариха северната част на Турция точно когато властите съобщиха, че стотици горски пожари са под контрол на юг.

Силните валежи, които удариха в сряда черноморските крайбрежни провинции Бартин, Кастамону, Синоп и Самсун, предизвикаха наводнения, които разрушиха домове и мостове. Повече от 1700 души бяха евакуирани, включително стотици, които бяха издигнати на безопасно място с хеликоптери, а много от тях бяха временно настанени в студентски общежития, съобщава АП.

Издирва се жена, за която се съобщава, че е изчезнала в провинция Бартин. Частната информационна агенция DHA съобщава, че 12-годишни близнаци и техните баба и дядо също са изчезнали в град Бозкурт, в Кастамону, след като сграда се е срутила. Наводненията заляха голяма част от града, втора сграда също е сериозно повредена.

В провинция Бартин най-малко 13 души са ранени, когато част от мост се срина. Общо пет моста са пометени от наводненията, а други два са повредени, съобщи AFAD. Десетки села все още са без ток, а няколко пътища остават блокирани.

Вътрешният министър Сюлейман Сойлу определи сцените като „най-тежкото бедствие от наводнение, което съм виждал„. Ердоган заяви, че най-малко 4500 души персонал, 19 хеликоптера и 24 лодки участват в операции по търсене и спасяване.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!