18 месеца затвор за мъжа, ударил шамар на Макрон

Френската прокуратура поиска 18 месеца затвор за мъжа, който удари шамар на френския президент Еманюел Макрон тази седмица, след като той се яви в съда в южния град Валанс, предаде „Франс прес“.

Прокурор нарече шамара на 28-годишния Дамиен Тарел „абсолютно неприемлив“ и „акт на умишлено насилие„.

По-късно съдът постанови 18 месеца затвор за Тарел, като от тях 14 месеца са условни. 

Тарел, който е в ареста от инцидента във вторник и чието хоби е средновековната история, го грозеше максимална присъда 3 години затвор и глоба от 45 000 евро, след като беше обвинен в нападение срещу държавен служител.

28-годишният свидетелства пред съда, че нападението му било импулсивно и непланирано и било предизвикано от гняв от „упадъка“ на Франция.

Тарел призна, че е ударил президента с „доста насилствен“ шамар. „Когато видях неговия приятелски, лъжлив поглед, почувствах отвращение и реагирах бурно„, уточни той пред съда и допълни: „Това беше импулсивна реакция… Самият аз бях изненадан от насилието.“

Въпреки че Тарел каза, че той и приятелите му са обмисляли да донесат яйце или торта, за да ги хвърлят по президента, той уточни, че са се отказали от идеята – и настоя, че шамарът не бил преднамерен.

„Смятам, че Еманюел Макрон представлява упадъка на страната ни„, настоя той, без да обясни какво има предвид.

Тарел заяви пред съда, че е подкрепил икономическите протести на жълтите жилетки, които разтърсиха президентството на Макрон през 2019 г. Той е казал пред разследващите, че имал десни или ултрадесни политически убеждения, без да е член на партия или група според прокуратурата.

Макрон не пожела да коментира съдебния процес, но настоя, че „нищо не оправдава насилието в демократично общество, никога“.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!