133 000 протестираха във Франция срещу полицейското насилие

Около 46 000 души се събраха във френската столица Париж в събота в знак на протест срещу приемането на противоречивия законопроект за националната сигурност на страната и срещу полицейското насилие, съобщи телевизионният канал BFM, позовавайки се на данните на вътрешното министерство.

Около 22 000 души се събраха за подобно събитие миналата събота.

Полицията задържа общо 46 души, най-вече за насилие над служителите на реда.

Снимка 507402


Източник: EPA/БГНЕС

Като цяло 133 000 души излязоха на улиците в цяла Франция, включително около 7500 души в Лион, 6000 – в Бордо, 1500 – в Страсбург, 1400 – в Лил.

Законопроектът беше широко критикуван от журналисти, политици и граждани, най-вече заради член 24. Той предвижда наказание до една година затвор и глоба от 45 000 евро за публикуване на снимки или видеа с полицаи.

Това според критиците на мерките е погазване свободата на словото.

Долната камара на парламента на страната започна да разглежда законопроекта на 18 ноември. Първите протести избухнаха в Париж веднага след началото на дебатите.

Припомняме, че появата на видео, на което полицията бие музикален продуцент в Париж, разгневи обществеността. Това е поредното полицейско насилие, разклатило европейската държава.

Правителството на Франция се опитва да успокои засилващия се гняв в страната.

Президентът Еманюел Макрон привика по-рано вътрешния министър Жерал Дарманен в Елисейския дворец, за да поиска сурови наказания за полицаите, обвинени в насилие. Той е заявил, че е „шокиран“ от видеото, на което полицията бие чернокожия Мишел Зеклер в студиото му.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!