поста на Тереза Мей
Фаворитът за поста Борис Джонсън | Снимка: Moritz Hager (Flickr CC-BY 2.0)

Комитетът на Консервативната партия обяви в понеделник 10-те кандидати, които се класираха да участват в надпреварата за поста на премиера Тереза Мей като лидер на партията, съобщава новинарският сайт Аxios.

Защо това  е важно: Класиралите се представляват широк спектър от становища на Консерваторите относно Брекзит, които ще послужат за определяща точка в конкурс, който ще реши, кой ще заеме поста на Мей на Даунинг стрийт №10 и ще се опита да постигне споразумение (или не) с Европейския съюз за напускането на Обединеното кралство.

Условия на играта: За да участват в състезанието, кандидатите се нуждаеха от подкрепа от поне осем други членове на Парламента. Всички консервативни депутати сега ще участват в поредица от гласувания, за да се намали техният брой до двама. Първото гласуване, което се провежда в четвъртък, изисква 5% подкрепа (16 депутати), за да продължи кандидатът напред, а второто ще изисква 10% подкрепа (32 депутати).

Бившият външен министър Борис Джонсън е фаворит за поста.

Министърът по околната среда Майкъл Гоув и външният министър Джереми Хънт днес официално ще дадат старт на кампаниите си. Те са разглеждани като основни съперници на Джонсън.

Но Гоув започва кампанията си в сложна ситуация, след като през уикенда призна, че е вземал кокаин няколко пъти, докато е работил като журналист преди 20 г.

Хънт от своя страна твърди, че германският канцлер Ангела Меркел му е съобщила, че ЕС е „склонен да преговаря“ за сделката за Брекзит с новия британски лидер.

Джонсън заема по-твърда позиция от Гоув и Хънт. Той е готов да извади страната от ЕС със или без споразумение. Той също отказва да изплати 39 милиарда британски лири на ЕС за „бракоразводната сметка“, освен ако не получи по-добри условия от Брюксел.

Сред останалите, които са се кандидатирали, са ексминистърът за Брекзит, Доминик Рааб, вътрешният министър Садид Джавид, Лидерът на Камарата на общините на Великобритания Андреа Ледсъм и други.

11 министри искат оставката на Тереза МейЕдинайсет министри от кабинета на британският премиер Тереза Мей искат нейната оставка. Това твърди …Mar 24 2019bulmedia.net

Извънредно: Тереза Мей се предаде най-накрая, хвърли оставка (ВИДЕО)Премиерът на Великобритания Тереза Мей обяви, че подава оставка на 7 юни, пише „Гардиън“. Още от Св…May 24 2019bulmedia.net

Коментари