вторник, юли 16, 2024

1/5 от държавите по света пред риск от разпадане на екосистемите

1/5 от държавите по света са пред риск от разпадане на екосистемите им заради унищожаването на дивия свят и местообитанието, според анализ на застрахователната компания Swiss Re, пише „Гардиън“.

Човешката дейност вече е нанесла щети на природни „услуги“ като храна, чиста вода и въздух и защита от наводнения.

В изследването се посочва, че повече от половината от световния БВП (42 трилиона долара) зависи от високофункциониращо биоразнообразие, но критичните рискови фактори продължават да се увеличават.

Държави като Австралия, Израел и ЮАР са близо до върха в индекса на Swiss Re за рисковете, пред които са изправени биоразнообразието и екосистемите. Посочват се също Индия, Испания, Белгия, Пакистан и Нигерия.

В държави като Бразилия и Индонезия в големи райони екосистемите са непокътнати, но има силна икономическа зависимост от природните ресурси, което показва важността да се защитят тези диви места, подчертават от Swiss Re.

Индексът е създаден да помага на застрахователите да оценяват рисковете пред екосистемата, когато изготвят застрахователните премии за фирмите, но също така може да се използва по-широко, тъй като ще позволи на фирмите и правителствата да вземат под внимание биоразнообразието и екосистемите при вземането на икономически решения.

Индексът на Swiss Re е изграден на базата на 10 ключови екосистемни услуги, посочени от световни учени и използване на научни данни. Услугите включват чиста вода и въздух, храна, гори, замърсяване, плодородна почва, контрол на ерозията, защита на крайбрежията и други.

ЮАР и Австралия са държавите от Г-20, които са изложени на най-голям риск от разпадане на екосистемите. Китай е на седмо място, САЩ са на девето място, а Великобритания е на 16-то място.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!