Борисов захапа Радев: Инвестициите се вдигат

Въвеждането на еврото ще дисциплинира банковия сектор. Това каза премиерът Бойко Борисов на 13-ата среща на бизнеса с правителството, която се провежда в София.

„От една година се занимаваме само с изтребители, а не с доходите и това, което ще гарантира на хората по-добър просперитет“, коментира Борисов. „Защо е важна темата за еврото? Критиците казват, че щели да се вдигнат цените, но държавите, към които се стремим – всички те са с въведено евро. Аз бих задал контравъпрос – кои се плашат от въвеждането на еврото и защо? Защото в Банковия съюз нито централните банки, нито банките в съответната държава могат да си позволяват волности. Защо ни е страх тогава да дисциплинираме този сектор? Той е толкова важен за всеки един от нас. Целта е, ако някой собственик на банка я доведе до фалит, не данъкоплатците да платят и хората да си изгубят парите, а той да понесе своята отговорност и той да я платят“, посочи Борисов.

Сред предимствата от въвеждането на еврото той отчете по-ниските лихви по кредитите, стабилната банкова система и това, че при финансова криза има кой да помогне на съответната държава. „Но важното е да дисциплинираме банковия сектор, да не се случва това, което стана по времето на министър Гечев или с КТБ пак по времето на БСП“, обясни премиерът. „Искам да кажа нещо за инвестициите, защото напоследък много се спекулира, а аз обичам да говоря с цифри. Данните на БНБ сочат – 2016 г. – 1,03 милиарда лева, 2017 г. – 1,389 милиарда лева. Това си е увеличение. За първи път, г-н Радев, износът на България за Германия е по-голям от вноса. Защото заводите бълват продукция, която се изнася“, подчерта премиерът. И добави, че при посещението си миналата седмица в Димитровград, е посетил завод с 3000 работници, който изцяло работи за окабеляването на „Мерцедес“.

Пътят към еврото означава дисциплина, сигурност, прозрачност, подчерта премиерът. „Понеже съм си говорил много и с президента Макрон, и с канцлера Меркел, и с всички колеги. Те казват – не искате Европа на две скорости, никой не я иска, но ние искаме да гарантираме на нашите данъкоплатци, че повече сценария с Гърция няма да се повтори. Няма да се налага да взимаме от джобовете на германци, французи и да плащаме за някой друг. За да не се случи това – влизайте в Банковия съюз, за да поставим големите банки под контрол, за да не могат да правят глупости. И затова ние и като партия, и като правителство подкрепяме този път, защото той е дисциплина, сигурност, прозрачност – и срещу пране на пари, и срещу лоши кредити и всичко останало“, коментира Борисов.

„Президентът Макрон ни каза – когато сте в този клуб, ние ще сме сигурни, че всичко е наред като банкова система“, допълни той. „Огромни усилия се полагат, никак не е лесно, защото трябва да убедим нашите партньори, че нещата са ни изрядни“, каза още премиерът. Основна тема на форума е пътят на България към еврозоната и какви ще са ефектите върху икономиката. Според предварително поставените от самите нас цели, България трябва да влезе в предверието на Еврозоната през юли тази година след като банковият сектор у нас премине успешно стрес-тестовете.

Коментари

loading...