Всички пием вода от пластмасови бутилки, но знаехте ли, че върху шишето прозират много мръсни тайни? Колкото и да се стараем да живеем здравословно, да си купуваме вода от магазина и да пием поне 2  литра дневно, за да сме слаби, то се оказва, че това не е много полезно. Сега за вас ще разкрием 4-те основни мръсни тайни, които прозират върху пластмасовата опаковка. Ето защо не трябва да използваме пластмасови бутилки. На всички е известно, че в пластмасата се съдържат опасни химикали. Обърнете обаче внимание на специалните знаци по-долу. Триъгълниците на дъното на шишето с вода показват кой тип пластмаса е опасен.

Бутилка с етикет 1 (PET ИЛИ PETE) e безопасна само за еднократна употреба. При излагане на слънце, такава бутилка отделя токсични вещества, които влизат във водата. Избягвайте също и бутилки с етикет 3, 6 или 7 , защото те отделят токсични химикали, които могат да проникнат в храната и напитките ви, а продължителното ползване на такава пластмаса може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Бутилки от полиетилен (2 и 4) и полипропилен (5 и РР) са подходящи за многократна употреба. Те са относително безопасни, ако съхранявате в тях само студена вода и редовно ги дезинфекцирате.

Бактерии и основни нарушения на хигиената
Знаехте ли че, да сипете вода във вече употребявана пластмасова бутилка и след това да я изпиете, е еквивалентно на това да пиете от тоалетната чиния? Броят на бактерии в тези бутилки често надхвърля границите на безопасност. Нужно е редовно да измивате бутилките с топла сапунена вода, оцет или антибактериална вода за уста. В противен случай може да се сдобием с хепатит А. Най-добре да пиете през сламка от шишето си.

Източник: БЛИЦ

Коментари

loading...