През двата почивни дни времето няма да бъде подходящо за планински туризъм. Снежна покривка за ски все още няма, а времето ще бъде студено, ветровито и мъгливо. Утре сутрин минимумите ще бъдат от минус 3 до плюс три градуса, максималните стойности в североизточните райони няма да надвишават 1-2 градуса през деня. Там ще превалява слаб сняг. В останалата част на страната стойностите ще са до 5-6 в западната част на Дунавската равнина и до 7-8 в южните райони. Ще остане ветровито и по-често със значителна облачност. В неделя температурите сутрин ще са от минус 2 до плюс 4, а дневните – от 3 до 8 градуса. Ще бъде облачно, а след обяд от югозапад ще започнат превалявания, които до вечерта ще обхванат цялата страна.

До около полунощ преваляванията по високите полета и в северозападните райони над 300-400 метра надморска височина ще бъдат от сняг и по високите части на централна Западна България и Западния предбалкан е възможно да се образува временна снежна покривка. С напредването на нощта, обаче, ще се пренасят по-топли въздушни маси във височина и преваляванията ще преминават в дъжд, освен в по-високите части на планините. В понеделник преваляванията ще отслабват, но с прекъсвания дъждът, предимно слаб, все още е възможен. Температурите ще бъдат от 3-5 градуса на запад и югозапад до 11-13 в крайните югоизточни райони.

Времето обаче ни готви нови изненада. За щастие те са приятни, въпреки че не са много нормални за това време на годината. Във вторник югоизточният пренос ще се усилва, а в сряда мощни топли потоци във височина в челото на дълбок средиземноморски циклон с център над Италия ще повишат чувствително температурите у нас. В източните райони и северно от планините ще духа умерен и силен вятър от юг и югоизток и дневните температури там ще достигнат стойности до около 19-21 градуса. Облачността ще бъде средна и висока, по-значителна на запад, където е възможно да превали слаб дъжд.

Коментари

loading...