Прогноза за рязко застудяване с обилни снеговалежи на Коледа събра Щаба за реакция в МВР. Заради интензивното предпразнично движение днес и утре ще се ограничи движението на тежкотоварни камиони по основните пътни артерии. Екипи на „Пътна полиция“ ще подпомагат трафика на изходите на големите градове, по магистралите и по най-натоварените пътища.

„Най-песимистичният вариант е Средиземноморски циклон, който ще мине над нас и ще донесе много валежи. Среден вариант е, че ще мине южно от нас и ще ни закачи слабо“, каза директорът на НИМХ проф. Христомир Бърнзов. Синоптиците ще подават непрекъснато информация към МВР и АПИ. При необходимост ще се спира движението на тежкотоварни камиони още на граничните пунктове. „Нашите наблюдения показват, че едно от 20 превозни средства не отговарят на условията, така че контролът ще бъде засилен“, каза министърът на транспорта Росен Желязков.

Ако прогнозата за обилни валежи се сбъдне във вторник, тогава спиране на тежкотоварния трафик ще има и във вътрешността на страната, уточнява БНТ. На места където няма сериозна валежна обстановка може да се спират камионите в дълбочина, за да не навлизат в съседна област, където има сериозно затруднение, каза пък началникът на „Пътна полиция“ – ГДНП Росен Рапчев. От АПИ обещават да подават постоянно информация за пътната обстановка и призовават когато има временно затваряне на пътни участъци, да не се навлиза в тях.

Коментари

loading...