Плащаме по-високи такси за мобилен телефон заради обаждания на универсалния номер 0700. Сигнали за завишени сметки постъпват и в Комисията за защита на потребителите. За да получим информация или да решим проблем, често ни се налага да наберем номер 0700. Той е връзката ни с държавни институции, банки, застрахователни и енерго дружества. Използваме го дори за да запазим час за лекар или да поръчаме вечеря. И тъй като 0700 е национален номер, той може да бъде избран от всяка точка на страната. Оказва се обаче, че много от абонатите не знаят, че разговорът може да им излезе солено, особено когато обаждането е от мобилен телефон, предава Нова.Ще остави ли Мая Манолова нещата така? Народът скочи, че му дерат кожата с двойно надписани сметки за топлоШокиращо високи сметки за парно през март притесниха столичани. Мнозина абонати на софийската „Топло…Apr 25 2018bulmedia.net

Наскоро софтуерният специалист Пламен Тенев се премества в ново жилище. Сменя и доставчика на телевизия и интернет. „Имах проблем първо телевизията, после с интернета и за да ги разреша, говорих около половин час с оператора”, разказва софтуерният специалист Пламен Тенев.
Номерът, на който се обажда, започва с 0700. Остава неприятно изненадан, когато разбира, че дължи на мобилния си оператор за този разговор 25 лева. „Моят абонаментен план с безплатните минути е по-евтин от сметката, която ми беше начислена, само за да говоря с инетнет доставчика, на който съм клиент”, казва още Пламен Тенев. Заради завишени сметки в момента Комисията за защита на потребителите проверява няколко сигнала.

„Той се таксува според заложените ставки на тарифния план, по индивидуалния план на всеки абонат. Що се касае до търговеца, той е длъжен да оповести това на потребителите”, обяснява Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите.
Това уточнение например са направили от НАП и НОИ в сайтовете си. Ако търсим по телефона фирмите и институциите, които са си спестили тази информация, трябва да гледаме друго. А Пламен вече е намерил решение. Той използва компютърните си умения и така се ражда безплатното мобилно приложение „0700“. То представлява телефонен указател, който разшифрова реалните номера. Колкото до обажданията на телефон 0800 – те са за сметка на този, когото търсим. Повечето компании и институции обаче не са избрали този вариант.
Източник nova.bgВиктор Орбан промени Унгария за 8 години управление: 6 години майчинство и ниски цени. А ние?Браковете и раждаемостта в Унгария нараснаха с над 45%, и то стана в резултат от целенасочена полити…Apr 27 2018bulmedia.net

Коментари

loading...