черната дупка

След дългогодишна работа и трудът на много изследователи, работещи в проекта Event Horizon Telescope, най-накрая тази седмица бе представена първата снимка, на която някога е била заснемана действителна черна дупка, пише сайта BGR.com. Образът със сравнително ниската резолюция обаче беше фантастичен и фактът, че учените са успели да уловят изображение на черната дупка от разстояние от около 55 милиона светлинни години, е абсолютно изумителен.

Но чакайте, ние живеем в галактиката „Млечен път“, а в центъра ù, както учените казват трябва да има супермасивна черна дупка, наречена „Стрелец А*“. Центърът на нашата галактика е на разстояние само от около 150 000 до 200 000 светлинни години, така че не би ли било много по-лесно просто да снимаме „собствената“ си черна дупка?

Това е въпрос, който виждяхме няколко пъти в социалните медии, откакто първата снимка на черната дупка започна да циркулира и има логика в него. Няма ли смисъл да се фотографира най-близката черна дупка до Земята, особено ако искаме да я видим в подробности? За съжаление, Земята – и огромното мнозинство от планетите в галактиката – просто не са в правилната позиция, за да се види черната дупка на нашата галактика.

Млечният път е спирална галактика, пълни със стотици милиарди звезди, и е подредена като плосък диск. Ако погледнете цялата галактика отгоре, ще видите бързо дилемата на учените:

Точката с надпис „Слънце“ (Sun) е мястото, където нашата слънчева система се намира в галактиката, като се позиционира по ръба на една от извитите дъги на Млечния път. Поради това, ако гледаме в посока към центъра на галактиката, получаваме подобна гледка:

Да се опитваме да видим собствената ни черна дупка в „Млечния път“ е като да се опитваме да видим центъра на огромна гора, докато стоим в нейната периферия. Има твърде много неща на пътя ни, включително звезди, планети, газ и прах. За да имаме шанс да видим собствената си черна дупка, ще трябва да изпратим космически кораб на десетки или дори стотици хиляди светлинни години, което ще му позволи да види „Млечния път“ отгоре, а не странично, както сме позиционирани самите ние.

За това екипът на проекта Event Horizon Telescope прави следващото най-добро нещо, което може – да търси галактика с правилната ориентация в пространството, която да може да се наблюдава от Земята, а именно Messier 87 – и черната ù дупка, известна като M87 се оказа идеалният кандидат.

Показаха първата снимка на супермасивна черна дупка! (Обновена)Днес, в резултат на огромно сътрудничество между учени бяха представени първите изображения на така …Apr 10 2019bulmedia.net

Коментари