Китайската армия разпространи кадри на своите ядрени подводници, снабдени с ракети, за първи път в историята си. Пропагандисткото видео показва водните съдове, за които се смята, че са Type 092. Те са проектирани и построени изцяло в Китай и са първите ядрени подводници на страната. Във видеото още може да се види как войници изстрелват балистична ракета от подводница. Драматичният клип бе излъчен по китайския военен канал Ba Yi TV на 22 април.

На кадрите се вижда още интериорът на подводницата и как военните изпълняват своите задължения. За въпросните подводници се знае много малко. Според публичната информация те носят 12 балистични ракети Юланг 1, произведени в Китай. Дължината на полета им е около 2000 километра. Били са необходими 11 години и 34 милиарда британски лири за построяването на подводниците през 1970-те години на миналия век – едни от най-турбулентните времена в модерната история на Китай, когато страната преживя културната революция.

Type 092 е първата изцяло построена от Китай ядрена подводница. Смята се, че четири такива подводници са базирани в Кингдао в провинция Шандонг. През 1988 година от подводницата успешно е изстреляна балистичната ракета Юланг 1. Подводницата е дълга 120 метра и 10 метра широка. Може да се потапя до 300 метра дълбочина.

Коментари