гладна и дебела

Великият пост или Света Четиридесетница започва от понеделник след Сирни Заговезни на 18 февруари 2018 г. до 8 април, Великден. Универсалното постене не винаги може да бъде най-добрият вариант. Трябва да се вземат предвид индивидуалните особености на всеки, желаещ да пости, твърди д-р Митко Ригов, диетолог в Медицинския център по лечебно хранене и здравословна редукция на теглото към УМБАЛ „Александровска“.
По думите му винаги е добре преди постите да има ден-два разтоварващи дни, в които човек да консумира извара, нискомаслено кисело мляко, белтък от яйце, риба. Да не се консумира месо. След края на постите също трябва да се осигурят на организма такива преходни дни, отбеляза диетологът.Мнозина обожават боба, после обаче идва тормозът с газовете. Как да избегнем проблема – ето съветите на д-р Росица ПоповаЕдни от най-обичаните храни в националната ни кухня като боба са известни и с това, че образуват мно…Feb 15 2018bulmedia.net

Бременните имат нужда от храна, която съдържа повече белтъчини, желязо и калций, които по време на постите не присъстват в големи количества. За набавянето им има алтернативни методи – с повече ядки, повече бобови храни, тъмнозелени зеленчуци, семена. Има и алтернативни варианти на протеин – конопен протеин, протеин от стръкове и др., но все пак потребностите на бременните са по-големи. Добър вариант е те да постят най-много пет дни, казва д-р Ригов.
По отношение на децата, той е категоричен, че на тях не препоръчва дълъг пост – най-много седмица-две. Необходимо е да приемат бобови храни, жито, овесени ядки, ръж, елда, макарони, ориз, киноа. За детето също трябва да сме наясно с неговото общо здравословно състояние, трябва да се знае дали има дефицит на желязо, казва лекарят.

Когато се пости, особено при прием на по-лесно усвоими захари и бяло брашно, картофи, предразположените към напълняване и имащи метаболитни проблеми, са склонни към натрупване на излишни килограми, коментира д-р Ригов. Липсата на месо и други храни, които дават ситост, карат тези хора да се чувстват по-гладни, да имат повече апетит и затова те трябва много да внимават.
Постенето не е само консумация на картофи, ориз и хляб. Има много алтернативи – ориз, леща, грах, нахут, зелен боб, спанак, тиквички, замразени зеленчуци, карфиол, броколи. Може към тези храни да се добави малко картофи. Може да се консумират и зърнени закуски, кокосово, соево, бадемово мляко. С плодове, зеленчуци, ядки, семена, плодови и зеленчукови сокове може да се направи добре балансирано хранене, коментира диетологът. Той препоръчва по-умерена вечеря.Тормози ли ви дишането и хъркането? Проф. д-р Румен Бенчев обяснява причините и какво е необходимо да направитеПроф. д-р Румен Бенчев е специалист по оториноларингология. Той е лекар с над 20-годишен стаж. Завър…Feb 12 2018bulmedia.net

Източник: dariknews.bg

Коментари