Доц. д-р Димитър Марков завършва медицина през 1992 г. в МУ-София. След конкурс е назначен за асистент-хирург в “Св. Екатерина”, където работи 14 години. Една година е част от кардиохирургичния екип на болницата, а следващите 13 работи в Клиниката по съдова хирургия в екипа на проф. Чирков. Придобил е две специалности – по обща и съдова хирургия. През ноември 2012 г. защитава дисертация на тема “Анализ на усложненията при тромбендартеректомия на каротидните артерии. Мултимодален подход.” Присъдена му е научна степен “доктор по обща и сърдечносъдова хирургия”. От 2006 до 2014 г. работи в отделението по съдова хирургия и ангиология на “Токуда болница”. Участва активно в екипа за бъбречни трансплантации към “Александровска” и в момента и освен това завежда отделение по съдова хирургия в столична болница.Диетологът д-р Гайдурков би тревога: Внимавайте с млечните продукти, могат да причинят хронични възпаленияД-р Георги Гайдурков е роден през 1961 г. в София. Завършва медицина през 1985 г. в Медицинска акаде…Feb 6 2018bulmedia.net

– Д-р Марков, летните месеци са далеч зад нас, но нека ви попитам все пак как се отразяват те на вените и на хората с венозни заболявания?
– По принцип летните месеци, особено юли и август, са месеците, през които венозните заболявания се обострят и бележат своя пик. Причина за това е, че в горещините хората се обезводняват, при което се получава сгъстяване на кръвта. Затова през този период се получават най-много усложнения, които нерядко завършват летално.
– Кои са симптомите на тези по-сериозни усложнения, които може да причинят и смърт?
– Острите симптоми на тези усложнения са: зачервяване, болезненост по хода на повърхностните вени, нерядко – подуване на целия крайник. Възможно е покачване и на телесната температура.

– Каква е причината за появата на разширените вени?
– Тези заболявания са генетично заложени. Дължат се на генен дефект, който обуславя обща слабост на съединителната тъкан. И пациенти с разширени вени боледуват приоритетно и от други заболявания, които са свързана с обща слабост на съединителната тъкан, като хернии, хемороиди, птоза на органи, гръбначни изкривявания, ставни заболявания, плоскостъпие. Най-често това са заболяванията, които съпътстват венозните болести.
– Защо вените се превърнаха в “ахилесовата пета” на съвременния човек?
– При човека венозната система се е оказала анатомично несъвършена, във връзка с изправения стоеж. Това от своя страна обяснява изключително високата честота на тези заболявания. Установено е, че всеки трети човек боледува от венозни заболявания, като продължителното, принудително положение на работното място е допълнителен рисков фактор.

– Ако човек е предразположен към разширени вени или е в начални стадии на заболяването, какви изследвания трябва да си прави периодично, за да проследява състоянието на вените? Кое от тези изследвания е най-информативно, неинвазивно и безопасно?
– По отношение на изследванията, първата стъпка е преглед от лекар-специалист, хирург. Другите изследвания, които се правят, включват модерно напоследък изследване, което не е инвазивно – това е еходоплер на повърхностните и на дълбоките вени. Това изследване и прегледът са напълно достатъчни за диагностициране на едно венозно заболяване.
– А може ли да се прави еходоплер профилактично? Покрива ли се от Здравната каса?
– Да, може да се направи с направление. Освен това ние периодично провеждаме безплатни профилактични прегледи за диагностициране на венозните заболявания. Такива предстои да проведем и в края на септември.
– Опасно ли е за здравето да се прави еходоплер, например, всяка година с профилактична цел?
– Не е вредно. Може да се прави и всеки ден. С помощта на ултразвук се диагностицира скоростта на кръвотока във венозната система. Виждат се също и стените на самите вени, перфорантните клонове. Изобщо, това е модерен, безвреден и изключително информативен метод.

– Какви са следващите стъпки, ако се окаже, че имаме проблем с вените?
– Ако се окаже, че имат проблем, пациентите трябва да се обърнат към лекар-специалист, който ще им предложи лечение. Терапията може да се проведе по няколко начина: консервативно, оперативно или със съвременните лазерни методи за коагулация на вените. Изборът на лечение зависи от конкретния случай.
– Какво представлява съвременният метод за лечение, който споменахте – коагулацията на вените?
– При лазерната коагулация или лазерна аблация, с помощта на лазерен апарат и специален катетър се коагулират повърхностните разширени вени. Това е метод за лечение само на повърхностни разширени вени.
– Този метод по-ефективен ли е от останалите?
– Тук не става въпрос за ефективност. За прилагането на метода си има точно определени индикации. Той не може да бъде прилаган при всеки пациент, а само при определена група болни.

– Кои са тези болни?
– При пациенти със стволов тип варикоза, която не трябва да е в много напреднал стадий – с не повече от 20 мм диаметър на вената. В другите случаи препоръчваме оперативно или комбинирано лечение.
– Докога е възможно да се отлага оперативното лечение, използвайки ластични чорапи, билкови продукти например?
– Не може да продължи до безкрайност това отлагане, защото варикозата е генетично заложено заболяване, с прогресиращ ход. Ластичните чорапи и венопротекторните медикаменти, които се използват, независимо дали са билкови или други, не могат да спрат прогреса на заболяването. В крайна сметка настъпва моментът, когато започват да се развиват усложненията.
– Какви са най-честите усложнения?
– Усложненията са много и от различен характер. Често усложнение е появата на варикозни рани на подбедриците. В много случаи възпалителният и тромботичният процес може да се предадат в дълбоката венозна система и да се развие т.нар. флеботромбоза, която засяга дълбоките вени. Това е изключително опасно състояние, тъй като съществува риск от откъсване на тромб, който да се пренесе от кръвния ток през сърцето до белия дроб и води до т.нар. белодробна тромбемболия. Нерядко тези състояния завършват летално. Така че не е за препоръчване лечението да бъде отлагано. Оптималният вариант е провеждането на навременно лечение, с цел избягване на тези усложнения.Световноизвестният руски кардиолог доц. д-р Антон Родионов: За здравия човек няма долна граница на кръвното наляганеСоциалните мрежи са изпълнени с оплаквания, свързани с промяната във времето и здравословното състоя…Jan 30 2018bulmedia.net

– Чести ли са рецидивите след проведено лечение?
– Тогава, когато лечението е проведено правилно и бъде назначена правилна антикоагулантна терапия след лечението вкъщи, броят на тези рецидиви е изключително нисък.
– Колко време трябва да продължи антикоагулантната терапия?
– При флеботромбоза може да продължи между 4 и 6 месеца. Понякога може да се наложи да се приемат такива препарати и доживотно.
– В какво състояние попадат при вас пациентите – в занемарено състояние или още в началните стадии на болестта?
– Пациентите са две групи: към първата са пациенти, които навреме вземат мерки и идват при появата на първите оплаквания и симптоми. При тях лечението е много по-лесно – и за самите пациенти, и за нас – лекарите. Другата група са тези, които идват с изключително тежки усложнения на това заболяване, и то с голяма давност. При тях лечението, разбира се, е много по-продължително.
– Възможна ли е профилактика на заболяването?
– Да, възможна е профилактика. При появата на първите симптоми, на първите оплаквания, тогава, когато заболяването е в първи и втори стадий, е възможно да се проведе профилактика. Не можем да спрем напълно развитието на болестта, вече ви казах, че заболяването е генетично заложено, но можем да забавим изключително много прогреса му, за да се задържи в тези стадии дълги години и на практика хората да бъдат здрави, а не да получават инвалидизиращи усложнения.

Източник: zdrave.to

Коментари