телефон здраве

Ако до момента ползването на телефон и висенето в социалните мрежи повече от няколко часа на ден водеше до вредни за нашето здраве последствия, наскоро се появи една нова идея, съобщава Цветелин Димитров за dnes.bg. Ако вместо това, да се фокусираме върху негативното влияние върху психичното ни здраве, се насочим към това как чрез телефона и новите технологии бихме могли да успеем да хванаем в ранен стадии негативния тренд и да го обърнем? Де факто би ли имало полза за потребителите, които и без това ползват много телефоните си, устроиството да може да следи за първи наченки на депресивно състояние?

В следствие на увеличаващия се брой на самоубийства и депресивни състояния сред тийнейджъри и младежи в САЩ, изследователите си зададат провокативния въпрос – какво би станало, ако устройствата, които причиняват тревожност, бъдат използвани за откриването ѝ в зародиш?

Идеята е в основата на разработването на приложения за идентифицирането на предстоящи психически кризи. Или т. нар. смартфон психиатрия. Проучвания доказват, че прекаленото използване на телефон води до влошаване на душевното здраве на юношите, предава БНТ.

Учените открили, че докато преглеждат Instagram и Snapchat, пишат постове или просто гледат YouTube в стаята си, подрастващите оставят дигитални следи, които могат да послужат за разгадаването на психиката им.

Промяната в скоростта на писане, тона на гласа, изборът на думи и колко често децата остават вкъщи са сред тези сигнали.

Йън Готлиб, психолог в университета Станфорд: „Ако имаме алгоритъм, който да ни подскаже началото на депресията при децата чрез смартфона, отговаряйки на определени въпроси, ще имаме възможността да създадем базирани на технологиите програми за превенция„.

В изследването на Станфордския университет се включват 200 тийнейджъри, включително деца, изложени на риск поради семейни проблеми, тормоз, развод на родителите, смърт на близък или финансови затруднения.

Чрез приложението в смартфона юношите три пъти дневно в продължение на две седмици отговарят на въпроси за тяхното настроение и за събития, свързани с тях.

Учените сравняват отговорите с пасивни бази данни като тези колко често децата остават вкъщи или използват телефоните си за текстови съобщения, изпращане на мейли или сърфират в социалните мрежи.

Лоръл Фостър, 15 г., участничка в проучването: Половината ми клас е в депресия. На 15 години това като че ли не е много добре. Много от моите приятели изпитват тревога – от умерена до тежка. Тя казва, че в нейното училище в Сан Франциско депресията не е нещо извънредно.

Йън Готлиб допълва още: „Според някои оценки между 25 и 30 процента от юношите ще изпитат голямо депресивно разстройство, което е психиатрично диагностицирано заболяване. То се среща два пъти по-често при момичетата, отколкото при момчетата. Не е съвсем ясно защо тези разстройства са толкова много“.

Но използването на технологиите за превенция има и морална страна.

Дейвид Раян Полгар, специалист по етика: „Мисля, че един от основните въпроси е какви са последиците от това тийнейджърите да са под постоянно наблюдение“.

Все пак използването на телефон като детектор за нашето здраве, в частност за психични заболявания, ще изисква информирано съгласие от потребителите да инсталират приложението и те ще бъдат свободни да се откажат по всяко време.

Коментари

loading...