Студентът от Нов Български Университет Апостол Апостолов публикува видео на фейсбук страницата си, в което показва как поглъща хапчетата на цяла опаковка „Хомеожен 9“. „Единственият ефект от цяла опаковка хомеопатично „лекарство“ са киселини. Юнашки…“, споделя резултата младежът.

Сега Апостолов има намерение да направи още един експеримент. Той обяви, че събира хомеопатични лекарства и моли приятелите си да му изпращат всякакви хомеопатични препарати, независимо от срока им на годност. „На захарта няма какво да ѝ стане“, смята той.

„Мисля да ги изсипя в една купа и да ги изям с лъжица. Не ме интересува срещу какво ги „предписват“, нито какво съдържат, защото хомеопатите, бъдете сигурни, са се застраховали дозите на активните вещества, ако има такива, да са безопасни дори и от цял блистер/кутийка с „пилули“ (каквото и това да означава, а всъщност захарни топчета)“ – пише на страницата си студентът.

Според фантастичните принципи на хомеопатията „similia similibus curentur“ – „подобното се лекува с подобно“ или „клин клин избива“, казано по-просто. Хомеопатите „лекуват“ рак с екстракт от ракови клетки, например.

Вторият закон на хомеопатията гласи, че разреждането повишава „потентността на лекарството“. Така се стига до невероятни разреждания, в които на практика не се съдържа нищо оригиналния материал. Питейната вода съдържа по-високи концентрации арсен например.

Но явно напоследък хомеопатичните компании отстъпват понякога от принципите на хомеопатията и увеличават концентрациите, за което свидетелстват няколко смъртни случая на бебета в САЩ, поемали хомеопатичен препарат съдържащ отровата беладона.

Експериментът на Апостолов не е толкова безопасен все пак. Защото за разлика от популярния „осцилококцинум“, който е със съотношение 200 С или единица активно вещество на 10400 части вода, съдържанието на една таблетка „Хомеожен 9“ от 200 мг изглежда заплашително:

Разтворим живак 0.667 мг
Котенце (Pulsatilla 3CH) 0.667 мг
Печена мийна гъба 0.667 мг
Дива бяла тиква 0.667 мг
Бром 0.667 мг
Беладона 0.667 мг
Фитолака декандра 0.667 мг
Трилистен змиярник 0.667 мг
Арника 0.667 мг
Живакът, беладоната и трилистният змиярник са отровни вещества, а общата концентрация е 6 мг на 200 или 1:33 – една все пак ако не опасна, то поне такава концентрация, която може да предизвика неразположение за младия експериментатор.

Отделен въпрос е, че по принцип, а в частност и у нас хомеопатичните лекарства не се изпитват за ефективност, а научно доказано е, че ефектът им е само на базата на самовнушение (плацебо).
Източник: OFFNEWS

Коментари