На 7 септември 1946 година, седмица реди да замине в изгнание с майка си и сестра си 9-годишният Симеон Втори валидира марки, издадени от правителството на… Отечествения фронт.

Историята на шестте марки на стойност от 45 до 100 лева прилича на приключенски роман. Антон Разсуканов, шеф на цивилната листа в интендантството към двореца е запален филателист. Той разбира каква стойност ще имат марките на „народната власт“, валидирани с печата на почти недействащия вече цар Симеон Втори и сестра му Мария Луиза.

Той кара „царчето“, както ласкаво му вика народът, да подпише карта с личния си вензел и слага върху залепените отгоре марки печата на Двореца. Датата е 7 септември 1946. На 16 септември влаковата композиция на вече бившето царско семейство напуска пределите на България.

Разсуканов, който между 1921 и 1935 година е личен секретар и адютант на царица Йоанна, а след това – главен интендант на цивилната листа, зазижда грижливо увитите марки в стените на дома си. И не ги изважда до кончината си през 1975 година. Самото им притежание крие опасност. По онова време в къщата са настанени квартиранти, а семейството е изтикано в една стаичка.

Шестте марки, издадени от правителството на Отечествения фронт, с подписа на Симеон Втори и Мария Луиза и вензела на царското семейство

Гърба на картичката с надпис на френски, удостоверяващ, че подписите са на цар Симеон Втори и принцеса Мария Луиза. С личния автограф на Антон Разсуканов накрая

Десетилетия по-късно, вече при демокрацията, по време на ремонт от зидарията изскача скритото филателно съкровище. По детски изписаните имена на Симеон и Мария Луиза, както и марките са отлично съхранени.

На гърба на картата с релефния златен герб на монархията е написано на френски, че марките са валидирани лично от непълнолетния по онова време владетел и сестра му. Удостоверено с подписа на Антон Разсуканов и печата на цивилната лиса от интенданството към Двореца.

Един от доайените на Съюза на филателистите купува реликвите от семейството, но за да придобие ценни попълнения в колекцията си се принуждава да се раздели с тях.

Гостите на събитието „Софийските потайности“ на 12 септември в 19 часа в къщата на София на ул. „Миджур“ 12 ще може да видят филателните уникати с очите си. Че дори и да ги пипнат.

На чаша вино Магдалена Гигова ще разкрие и други пикантни подробности от софийските потайности – има ли тунели под централната градска част, защо улица „Св.Св. Кирил и Методий“ е била единствената павирана чак до покрайнините, къде изчезва каменния кръст от „Кръста“ и как се появява отново…

Още от България

Записвания на arthousesofia@gmail.com или чрез лично съобщение във Фейсбук https://www.facebook.com/events/390099218335694/

Коментари