Като всеки голям празник, Великден е ден, в който хората правят ритуали, които ще им донесат здраве и щастие. Прочетете някои от най-разпространените вярвания за Великден:
В нощта срещу Великден донесете вода от кладенец или се взима директно от чешмата в кухнята. С тази вода поръсете стаята. Така се гонят греховете, лошите мисли и злото.Дете, което се е родило в тази седмица и най-често, ако е родено на Великден, ще бъде щастливо във всяко начинание и няма да се оплаква от липса на добро здраве. Младите жени, които все още нямат предложение за брак, е необходимо да се кажат следните думи, няколко минути преди началото на Великден: ​​“Възкресение Христово!

Изпрати ми мъж, който ще ме направи щастлива!

„Смята се, че на Великден се изпълняват всички любовни желания. Ако някъде си ударите лакътя, бившият ви все още не може да ви забрави и ще направи всичко, за да ви върне. Ако в чинията с яденето падне насекомо, ще ви се обади стар приятел за среща, която ще промени много неща в живота ви. Ако долната устна ви е напукана, очаквайте нова любов. В нощта срещу Великден не трябва да се прави скандал. В обратен случай това ще привлече всички зли и отрицателни енергии към вашия дом. Цели четиридесет дни след Великден православните християни се поздравяват помежду си с поздрава „Христос возкресе!“. Отговорът е „Во истина воскресе!“ Самият Великден се празнува цели седем дни, т.е. цялата седмица и поради това тя се нарича Светла Великденска седмица. Всеки ден носи името: Светъл понеделник, Светъл вторник…Дори и да не обичате някой човек, ако точно на Великден ви помоли за услуга, помогнете. Ако ваш приятел, с когото сте се скарали, се опита да поиска прошка, бъдете добри християни и простете. Ако се подстрижете на Велики петък, няма да имате грижи през годината и няма ви боли глава. Чаршафите не се сменят и не се пере на Велики петък, защото ще имате неспокоен сън и ще сънувате кошмари. Друго схващане гласи, че на Великден трябва да облечеш нови дрехи, за да имаш късмет и успех. На Великден трябва да се окичваме със здравец, защото на празника растението е има магически сили и помага при всякакви болести. Особено място в символиката заема и велигденското яйце. В някои райони на страната е било прието да се запазват черупки от великденските яйца. Хората вярвали, че черупките имат магически сили, затова използвали срещу уроки или лекували различни заболявания. Първото яйце за Великден е необходимо да бъде червено. То се поставя пред иконата в дома и след една година, на Велики четвъртък, се изнася в двора. Ако е пълно, означава, че ще има изобилие и здраве в дома, ако е празно; тогава хората трябва да очакват трудна година.

Коментари