Простете на баща си

Онази година въобще не възнамерявах да напускам града. Но така се случи, че мой приятел, с който не бяхме се виждали дълго време, ме покани да му гостувам на вилата. Спомням си, че Лина, съпругата ми, ме придружи до гарата. Докато чакахме влакът да дойде, внезапно жена ми каза, че искам да я напусна. Веднага започнах да я убеждавам, че това са пълни глупости и тя трябва да си избие подобни мисли от ума. Но Лина не ми повярва и разплакана продължи да твърди: „Няма да се върнеш! Ще ме оставиш!“. Вместо да я успокоя, аз се разсърдих и накрая се скарахме. Ако тогава знаех, че под сърцето си носи моето дете, щях да зарежа всичко и да остана с нея… Била е бременна с момиче. Притеснена, че я напускам, Лина направила аборт.

Научих истината, едва когато се прибрах у дома. Днес дъщеря ми щеше да е на 17 години. Тя със сигурност би изпълнила живота ми с радост, надежда, но и бащини притеснения. Понякога си я представям като малко момиче с плитки, а после я виждам като зряла и уверена жена. Макар че дъщеря ми никога не се роди, аз я нарекох Таня. И ето че след няколко години на бял свят се появи синът ми. Той се роди преждевременно, защото абортът беше увредил жена ми. Лекарите дълго не ни позволиха да го видим.

Спомням си как плаках под прозорците на болницата, където скъпото ми дете лежеше в кувьоз, а медиците се бореха за живота му. Моят Ники оцеля! Бог ни благослови! Колко се радвахме, когато си го прибрахме у дома. Работих и знаех, че синът ми Ники ме чака вкъщи! Но тогава той се разболя и отново го приеха в болницата. Не можах да му помогна. Сега щеше да е на 14 години. Смъртта му опустоши душата ми. Не успях да направя съпругата си щастлива – не си простихме един на друг за загубата на двете ни деца и тя си тръгна. Днес съм напълно сам и единственото алкохолът ми прави компания. Благодарение на него потискам болката и самотата. Всяка вечер се отбивам в близката кръчма, където бушуват смъртоносни страсти. Простете на баща си, скъпи деца!

Коментари

loading...