Тръмп подаръци
Донал Тръмп и Кралица Елизабет Втора | Снимка: flicr.com

По време на посещението си в Бъкингамския дворец американският президент Доналд Тръмп и съпругата му Мелания разменят подбрани подаръци с кралицата на Англия и нейния съпруг принц Филип.

Тръмп е на историческо посещение във Великобритания съпътствано от скандалиАмериканският президент Доналд Тръмп и първата дама Мелания Тръмп се срещнаха с кралица Елизабет II …Jun 3 2019bulmedia.net

„Козирите“ дадоха на кралицата червена брошка от тифъни от 650 долара в коприна и сребро, символ на паметта за Първата световна война. Принц Филип бил дарен с „персонализирано“ яке тип бомбер на американския военен командир, който ръководил първото бомбардиране на Япония след Пърл Харбър.

Един от кралските подаръци на кралицата и нейния съпруг за Тръмп бе съкратено първо издание на историята на Втората световна война от премиера Уинстън Ч. Чърчил. Подаръкът, който се състои от цели шест тома за войната печели Нобелова награда за литература на Чърчил през 1953 г.. За неговото „овладяване на историческо и биографично описание, както и за блестящо ораторство в защита на възвишени човешки ценности”.

Изработена от собствени бележки на Чърчил, официална кореспонденция и лични спомени, с помощта на редактори от списанието Life, снимачната площадка е описана като „неоценим“ запис на войната. Нито съветският лидер Йосиф Сталин, нито американският президент Франклин Д. Рузвелт са написали подобна история и е публикуван в Ню Йорк Таймс.

Доналд Тръмп прави равносметка за кампанията срещу ИДИЛ

В него се разяснява борбата на Чърчил за включване на САЩ във войната. Понякога неспокоен съюз между трите съюзнически сили и евентуалното поражение на техните врагове. Трудно е да не се прочетат историческите аргументи срещу заплашителната, националистическата и империалистичната политика, която Тръмп е преследвал.

Пишейки за успеха на деня, например, Чърчил блестящо изобразява силата, която идва от партньорството между съюзните армии:
„Пълно единство преобладава в Съюзническите армии. Има братство в оръжие между нас и нашите приятели на САЩ. Има пълно доверие във Върховния главнокомандващ генерал Айзенхауер… пламенността и духът на войските, както видях как се качвам през последните няколко дни, беше прекрасно свидетелство.“

Пишейки за италианския диктатор Бенито Мусолини, Чърчил подчертава евентуалните опасности от игнорирането на демократичните процеси и завземането на абсолютен контрол над собственото правителство:
„Мусолини сега трябваше да понесе тежестта на военните бедствия, в които след толкова много години на управление той бе водил страната си. Той упражнява почти абсолютен контрол и не може да хвърли тежестта върху монархията, парламентарните институции, фашистката партия или Генералния щаб. Всички паднаха върху него. Сега, когато усещането, че войната е изгубена, се разпространява чрез добре информирани кръгове в Италия, вината пада върху човека, който толкова силно е натоварил нацията на грешна и загубила страна… Самотният диктатор седеше на върха на властта, докато се случваше италианското клане в Русия, Тунис и Сицилия, очевидна прелюдия за пряко нахлуване.“

Сред получените подаръци за Тръмп от кралица Елизабет имаше и писалка. Съпругата му получила „специално поръчана сребърна кутия с ръчно изработен емайлов капак“ с модел на Музикалната зала в Бъкингамския дворец.
Великобритания и ЕС се договориха за новата дата на БрекзитПредложението на ЕС за нова дата на Брекзит бе прието от британския министър-председател Тереза Мей.…Apr 11 2019bulmedia.net

Коментари