Луксор

Египетски археолози откриха повече от 20 древни саркофага в близост до египетския град Луксор, съобщава министерство за антиките на страната, цитирано от БиБиСи.

Украсите с ярки цветове все още се виждат, открити са в некропола на Тебес, Асасиф, на западния бряг на река Нил. Министерството определя откритието като „едно от най-големите и най-важните“ през последните години.

Повечето от гробниците в Асасиф, близо до Долината на царете, са от късния период (664-332 н.е.) на древен Египет.

Съществуват обаче и гробници от по-ранната 18-та династия (1550-1292 г.пр.Хр.), която е първата от Новото царство и включва известните фараони Ахмозе, Хатшепсут, Тутмос III, Аменхотеп III, Ехнатон и Тутанкамон.

Миналата седмица министерството за антики обяви, че археолозите са открили древна „индустриална зона“ в Долината на маймуните в Луксор.

Районът включва „къщи за съхранение и почистване на погребални мебели, с много грънци, датирани от 18-та династия“, се казва в съобщението. „Индустриалната зона“ е използвана някога за производство на декоративни предмети, мебели и керамични изделия за царски гробници.

Съставена е от 30 работилници и голяма пещ.

Тайните на фараоните – древноегипетската медицинаНеотдавна близо до храмовия комплекс Абу Симбел в Египет британски изследователи случайно се натъкна…Dec 9 2018bulmedia.net

„Всяка работилница има различна цел“, обяснява пред СиЕнЕн археологът Заки Хавас, който ръководи разкопките. „Някои са използвани за грънчарство, други за производството на златни артефакти, а други за производството на мебели.“

На място, което е на около 75 метра надолу по долината, екипът на Хавас намира инкрустирани мъниста, сребърни пръстени и златно фолио – предмети, които обикновено се използват за украса на дървените саркофази на древните благородници в Египет, каза той.

Някои от артефактите изобразяват крилата на Хор, божество, свързано със смъртта и възкресението.

„Досега всичко, което знаехме за (Луксор), идваше от самите гробници, но това ново откритие ще ни позволи да хвърлим светлина върху инструментите и техниките, използвани за производството на царските ковчези и мебелите, поставени в гробниците.“

Според Хавас откритието отбелязва за първи път, че в древен Египет са разкрити работилници, изработващи погребални орнаменти в „индустриален мащаб“.

Той допълва, че мястото на разкопките ще предостави допълнителен поглед и върху живота на работниците.

Мумифицирани мишки бяха намерени в „красива“ древна гробница в ЕгипетДесетки мумифицирани мишки са били открити сред около 50 животни, намерени в древна гробница, открит…Apr 8 2019bulmedia.net

Коментари