коралов риф

Ако искате да посетите коралов риф, Италия вероятно не е първото място, което се появява в главата ви. Всъщност, най-вероятно тя изобщо не се появява в главата ви, тъй като никой не е знаел, че коралов риф се крие до италианския бряг, съобщава iflscience.com.

Рифът, който е описан в ново проучване и публикуван в Scientific Reports, не е оживен оазис на морския живот, който седи точно под повърхността на някаква плитка лагуна, като при другите рифове. Вместо това, той се намира дълбоко под океанските вълни, скрит от голяма част от светлината, която се спуска от горе.

Структурите на кораловия риф, които често виждаме в привличащите погледа изображения от Карибите, Австралия и другаде, разчитат много на силна слънчева светлина, за да осигурят енергия за процъфтяването на коралите.

Това, което прави новооткрития риф на Италия толкова уникален – и това, което вероятно помогна да остане неоткрит толкова дълго време – е, че е закътан до брега, но в много по-дълбоки води.

Поради местоположението си, рифът се е създал по много по-различен начин от тези, които сме свикнали да виждаме. Организмите, които улесняват растежа на тропическите рифове, до голяма степен отсъстват, главно поради техния глад за слънчева светлина. Вместо това, каменистите корали доминират в италианския риф с големи калциеви структури, които са по-малко колоритни, отколкото можем да видим в тропическите райони, но са подобни на други рифове, открити в по-дълбоките води.

„Като цяло, изследваният риф може да се счита за уникална среда, която да бъде включена в широката и разнообразна категория средиземноморски биоконструкции“, пишат изследователите.

„Голямото количество налични органични вещества в района може да бъде основният хранителен източник за тези видове биоконструкции както вече беше посочено в литературата, отнасяща се до средиземноморските корали в студена вода“, добавят учените.

Рифът, който се простира на по-малко от две мили по италианското крайбрежие на Адриатическо море, може да не е следващата голяма туристическа атракция, но откритието му със сигурност си струва да се празнува.

Коментари