изнудване

Напоследък все повече хора се оплакват от нова схема за изнудване, в която засегнатите потребители се накарани да преведат пари заради таен запис, съобщават от БНТ. Тези заплахи се разпространяват по електронните пощи. През последните седмици са се активизирали и престъпниците, които опитват да източват данни от дебитните карти чрез фалшиви имейли от институции и банки чрез така наречените „фишинг“ (от англ. – риболов) атаки.

Най-честата фишинг атака през последните месеци може да изплаши всеки нормален потребител. Анонимни лица заплашват чрез имейл, че притежават клип на интернет потребителя с порнографско съдържание, заснет докато той самият е бил в порнографски сайтове и се иска солиден откуп, за да не бъде разпространен до негови близки и приятели. За да се аргументират добавят и неговата парола, която е прихваната чрез хакерска атака. Обикновено откупът се иска да е платен в биткоин валута.

„Сумите, които се искат като откуп, платени по фирми за бързи преводи или крипто валути, варират от 500 до 9000 долара. Аз самият на служебния ми мейл, който ясно показва каква е длъжността ми, получавам средно по три такива съобщения дневно“, съобщава комисар Явор Колев – началник на отдел „Киберпрестъпност“ – ГДБОП.

След изтичането на дадения за откупа срок не се случва нищо, а след време измамниците могат да повторят опита, въпреки че сте сменили цитираната от тях парола. През последните седмици изключително активни са и престъпниците, изпращащи писма от името на банки, институции, съдия изпълнители и фирми, с които ни приканват да влезем в посочен сайт.

„Това са сайтове, които наподобяват истинските страници на финансови институции, като ни казват, че нашият акаунт в интернет банкирането ще бъде закрит, защото не е бил активен и трябва да активираме акаунта си като въведем потребителско име и парола. Впоследствие да въведем данни от платежен инструмент“, допълва комисарят.

Потребители на Булмедия ни писаха, че също са получавали подобни заплахи. Техните доставчици на електронната услуга са идентифицирали като крайна дестинация на нерегламентираният достъп до техните пощи най-често компютри в Русия. Забавният момент е когато потребители, които нямат камера на компютъра си, но също получават заплашителния имейл, че са били записани…

Коментари

loading...