Все повече хора предпочитат да си приготвят кисело мляко вкъщи.
Често ме питат мои познати как да си подквасят своето кисело мляко като нямат термометър. Тази публикация е за всички незнаещи и неуспели да си подквасят мляко. Процесът на подквасването не е сложен. От години приготвям домашно кисело мляко. Наистина, ако разполагате с термометър нещата стават много лесно, но не е фатално и без него. Нашите майки, баби и прабаби са се доверявали на инстинкта си и са се справяли чудесно. Няма да ви връщам 100 години назад.

Ще приготвяме нашето мляко в нашето съвремие. Важни стъпки при заквасването на хубаво кисело мляко са:
Трябва да използвате качествено прясно мляко (без натрапчиви миризми и вкус), добра подкваса и подходяща температура, за да се случи магията. Три важни стъпки за приготвянето на домашно кисело мляко.
Ползвам за закваска мляко по БДС с по-висок процент на масленост (3%). Важно е киселото млякото да съдържа достатъчно количество живи бактерии Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, които са полезни за нашия организъм. Може да използвате и суха закваска, която се предлага в здравословните магазини. Прясното мляко сварявам до кипване, след което охлаждам до 41-44 градуса. Търсим температура около 43 градуса на млякото, но нямаме термометър… Ще се доверим на инстинкта си. Тъй като търпимостта на всеки е различна ще дам и времето малко относително. Потопете в млякото кутрето си. Трябва да го задържите между 10-15 секунди. Това означава, че млякото е готово за подквасване. Киселото мляко, което ползвате за подкваса е добре да е със стайна температура. На буркан от 800 мл. слагам по 2 супени лъжици подкваса. Наливам около 200 мл. от топлото прясно мляко и разбърквам много добре. Доливам прясно мляко до ръба където започва капачката и отново разбърквам. Затварям бурканите веднага и увивам за 4 часа в одеяло. След 4 часа млякото е готово и го слагам в хладилника. Консумира се на следващия ден. На снимките се вижда добрият резултат от начина, по който правя моето кисело мляко. Тук е момента, в който искам да ви кажа следното нещо: колкото по-висока е маслеността на прясното мляко толкова по-топло трябва да се заквасва (това го знам от баба и дядо, които имаха биволици и овце. Баба правеше масло, сирене и най хубавият „бял мъж„). Млякото което купувам от фермера е с масленост над 4%. Правя от него чудесна сметана, крем сирене, извара и масло.

Изгочник: Хитрини

Коментари