Случаите, когато човек изглежда по-млад или по-възрастен от паспортната си възраст, не са изключение. Може да забележите това, както се казва, с просто око. В същото време, всеки от нашите вътрешни органи си има “биологичен часовник”, който тиктака по свой собствен начин. Затова и реалната възраст на сърцето, черния дроб и мозъка също могат значително да се различават от цифрите на паспорта.Тормози ли ви дишането и хъркането? Проф. д-р Румен Бенчев обяснява причините и какво е необходимо да направитеПроф. д-р Румен Бенчев е специалист по оториноларингология. Той е лекар с над 20-годишен стаж. Завър…Feb 12 2018bulmedia.net

“Биологичната възраст на различните човешки органи и тъкани е важна, разбира се, не само за задоволяване на любопитството ни и като възможна причина за гордост – мускулите ми са като на 20-годишен младеж“ – усмихва се най-известният учен-геронтолог, международен експерт по дълголетие, ръководител на лабораториите към Института по биология на Коми и Московския физико-технически институт, докторът на биологичните науки, проф. Алексей Москалев. Определяйки “истинската” си възраст, от една страна, можем да разберем дали един или друг орган остарява по-бързо от нормалното, т.е. от “паспортната” ни възраст. Ако отговорът е “да” – това е повод за тревога: значи има някои проблеми и трябва да се направят съответните изследвания и да се предприемат мерки (какви точно, ще каже съответният специалист).

“От друга страна, все повече учени и лекари по света са склонни да признаят, че остаряването на организма, изцеждането на силите от тялото ни – само по себе си е заболяване. – казва проф. Москалев. – Затова сега се разработват и тестват различни методи за нейното предотвратяване и лечение, т.е. – как да се забави стареенето и да се удължи младостта на човека. Този процес включва и подборът на най-“правилните” хранителни продукти за дълголетие, определяне на оптималния начин на живот, както и създаването на лекарства-геропротектори (т.е. препарати “против стареене”), или откриването на aнтиейджинг свойства на вече отдавна известни лекарства. За да успеем да проверим доколко ефективен е един или друг метод, или дадено средство за дълголетие, ще ни помогнат точно същите тестове и изследвания, които ни позволяват да определим биологичната възраст на даден човек в различни моменти: например, преди и след лечението с лекарства-геропротектори.

“Докато стареенето се счита за нормално физиологично явление, не е необходимо да се очаква някакъв пробив в борбата срещу него. Преди време обърнах внимание, че нито едно от определенията за стареенето на практика не отличава даденото явление от болестта. Например, според едно от тях, стареенето е “многообразен разрушителен процес, причинен от комплекс от регулаторни и стохастични фактори, и предопределен от генетично определената биологична организация на живата система“.

Според мен това е много красиво определение, отразяващо ролята на генетичните, епигенетични, външни и стохастични фактори. Същата дефиниция обаче е подходяща и за настинката например. Ако се вгледаме в графика на различните причини за смъртност поради напреднала възраст (сърдечносъдови заболявания, рак, инсулт, пневмония, диабет тип 2, бъбречни болести и Алцхаймер), виждаме, че смъртността по тези причини през последните 15-25 години постоянно нараства. Това означава, че те не възникват спонтанно и от нулата. За тяхното възникване съществуват вътрешни причини – стареенето, което постоянно увеличава вероятността от смъртност с напредване на възрастта.

Броят на хроничните заболявания при човек на възраст над 70 години в сравнение с 50-годишните се удвоява, достигайки средно до 7 заболявания. Дори смъртта от нещастни случаи след 65 години започна да се увеличава. Последното очевидно е свързано с прогресивното стареене на нервно-мускулната система, нарушенията в зрението, слуха, равновесието, координацията на движенията”, казва експертът.

При столетниците, за разлика от обикновения човек, приносът на начина на живот и гените по отношение на дълголетието е съвсем различен. При нормалните хора генът оказва влияние върху продължителността на живота на 25%, а начинът на живот – 75%. Но дори и най-правилният начин на живот средно позволява да доживеем едва до 86 години.
Столетниците не се различават по начина си на живот от останалите хора, но живеят повече от 90, 100 и понякога 110 години. Ето защо приносът на наследствеността за дълголетието им може да достигне 50%.
Способността да живеят толкова дълго, като правило, е наследена. Генетичните изследвания на столетниците не разкриват нищо ново. Както се оказа, те имат едни и същи гени, но някои от тях са модифицирани, което се отразява върху функциите им. Например, при столетниците са идентифицирани мутации на следните гени – LRP5 (отговорен за здравето на костите), GHR и GH (канцерогенезата), Mstn (състояние на мускулите), SCN9A (нечувствителност към болка), CCR5 и FUT2 (имунитет към вируси), PCSK9 и AРОС (сърдечносъдови заболявания), АРР (болест на Алцхаймер), SLC3 ОА8 (диабет).Диетологът д-р Гайдурков би тревога: Внимавайте с млечните продукти, могат да причинят хронични възпаленияД-р Георги Гайдурков е роден през 1961 г. в София. Завършва медицина през 1985 г. в Медицинска акаде…Feb 6 2018bulmedia.net

За всеки орган си има подход
Заедно с колегите си Алексей Moскалев издава научно-популярната книга “Биомаркери на човешкото стареене”, която се превръща в бестселър. В този случай учените наричат биомаркери следните показатели – резултатите от “възрастовите” тестове и изследванията, които позволяват с най-висока степен на точност да се прецени биологичната възраст на различните органи. Предлагаме ви да си направите теста на проф. Москалев – лесен и достъпен за всеки (б.р. вж таблицата).
По получените резултати може да разберете каква е биологичната възраст на сърдечносъдовата ви система, на ставите и т.н. в конкретния момент. В бъдеще, ако започнете да тренирате или сте провели нужното лечение, не е изключено да се “подмладите”, т.е. резултатите от теста ще се подобрят. Теоретично може да изчислите и общата си биологична възраст – като средно аритметично число от реалната възраст на отделните органи и тъкани. “Но от практическа гледна точка ползата от това няма да е голяма – уточнява проф. Moскалев – защото често различните части на организма ни остаряват с различна скорост, затова трябва да подберете подходящите за вас антиейджинг методи за всеки отделен орган или тъкан индивидуално”.
Научно-медицинските изследвания показват, че при пушачите разликата между биологична и календарна възраст средно е по-голяма от тази при непушачите. С други думи, тези, които не могат да се откъснат от цигарите, остаряват по-бързо. Също така, ускорени темпове на стареене са били открити при хора, които са с наднормено тегло и злоупотребяват със солта (не забравяйте допустимата норма за прием на сол според препоръките на Световната здравна организация – не повече от 2 грама на ден, включително и солта от всички продукти).
Освен това, учените са успели да изчислят какво помага на хората да са по-млади от паспортната си възраст. Всъщност, по-бавно остаряват тези, които: умерено пият кафе: до 2-3 чаши на ден; консумират мазна риба няколко пъти седмично (скумрия, камбала, херинга, сьомга); редовно се занимават с физически упражнения.

Източник: zdrave.to

Коментари