След като плава през Атлантическия океан, италианският изследовател Христофор Колумб вижда бахамски остров, вярвайки, че е стигнал до Източна Азия. Експедицията слиза на брега в същия ден и претендира, че това вече е земята за Изабела и Фердинанд от Испания, които спонсорират опита му да намери маршрут през западния океан до Китай, Индия и легендарните острови за злато и подправки в Азия. Датата е 12 октомври 1492 г., а мореплавателя Колумб открива континента Северна Америка.

Колумб е роден в Генуа, Италия през 1451 г.

Малко се знае за ранния му живот, но той работи като моряк, а след това и морски предприемач. Той става обсебен от възможността да открие нов западен морски път към Китай. По това време европейците не са знаели директен морски маршрут към Южна Азия, а пътят през Египет и Червено море е бил затворен за европейците от Османската империя, както и много сухоземни пътища.

Противно на популярната легенда, образованите европейци от деня на Колумб вярвали, че светът е кръгъл, както твърди Сейнт Изидор през седмия век. Колумб и повечето други обаче подценяват размера на света, като изчисляват, че Източна Азия трябва да се намира приблизително там, където Северна Америка седи на земното кълбо (те все още не са знаели, че Тихия океан съществува).

Само с Атлантическия океан, според него, между Европа и богатството на Източните Индии, Колумб се срещна с крал Джон II от Португалия и се опита да го убеди да подкрепи своето „Предприятие на Индиите“, както той нарича плана си.

Той обаче не е одобрен и това го кара да отиде в Испания, където бил отново отхвърлен два пъти от крал Фердинанд и кралица Изабела. След испанското завладяване на мавританското царство в Гранада през януари 1492 г., испанските монарси, които се къпят в блясъка на победата, се съгласяват да подкрепят пътуването му.

На 3 август 1492 г. Колумб отплава от Палос, Испания, с три малки кораба – Санта Мария, Пинта и Нина. На 12 октомври експедицията достига земя, вероятно остров Уотлинг в Бахамите. По-късно през този месец Колумб видял Куба, за който смятал, че е континентален Китай, а през декември експедицията се приземила на Хиспаниола, която Колумб си помислил за Япония. Той създал там малка колония с 39 от своите мъже.

Портрет на Христофор Колумб

Експериментът в крайна сметка завърнал в Испания злато, подправки и „индийски“ пленници през март 1493 г., като за това Колумб получил най-високите отличия от испанския съд. Той е първият европеец, който изследва Америка, след като викингите създали колонии в Гренландия и Нюфаундленд през 10 век.

По време на своя живот Колумб ръководил общо четири експедиции към Новия свят, откривайки различни Карибски острови, Мексиканския залив и южните и централно-американските острови, но никога не е постигал първоначалната си цел – маршрут през западния океан до големите градове на Азия.

Колумб умира в Испания през 1506 г., без да осъзнава огромния обсег на това, което е постигнал. Беше открил за Европа Новия свят, чието богатство през следващия век би помогнало на Испания да стане най-богатата и най-могъща нация на земята.

Коментари

loading...