Инж. Митко Димитров е роден през 1953 г. в Димитровград. Завършва „Технология на машиностроенето” във ВМЕИ-Варна и е работил 11 години като машинен конструктор и като главен механик. Техническата диплома, организационният му опит, както и увлечението му по музиката му дават смелост и през 1990 г. той регистрира фирма „Пайнер”. През 2001-ва Императора на фолка създаде и музикална телевизия „Планета”. Често бива представян в публичното пространство като безкомпромисен и стриктен човек, който държи продуцираните в музикалната му компания звезди твърде изкъсо. Той дава много рядко интервюта, защото смята, че това приляга повече на звездите от неговата фирма. Но за „ШОУ” винаги прави изключение! Митко Пайнера вдигнал кръвно: Борисов щял да му затваря телевизията?Митко Пайнера изпаднал в ступор. Шефът на димитровградската компания „Пайнер” вдигнал кръвно. Той се…Jan 7 2018bulmedia.net

– 28 години в бизнеса не са малко, инж. Димитров! И са добър старт за нашия разговор! – Така е, факт. Скоро чествахме тази годишнина. Помня още по социалистическо време работехме по т.нар. 56-то постановление (според документите Указ 56-ти, който законодателно поощрява частния бизнес в страната, е издаден на 9-ти януари 1989-та, а правилникът за неговото прилагане е приет на 15 февруари. Той е елемент от радикалните промени, започнати от Тодор Живков, б.а.). Година и половина имаше определени условия, с които трябваше да се съобразяваме. Но към днешна дата стана така, че има хора, с които работим вече почти 30 години, което е рядко срещано. Още навремето се харесваше сватбарската музика, оркестрите, а ние още тогава имахме собствена продукция, правехме записи. И когато някой от музикантите нещо сбърка, започвахме всичко отначало. Интересни ситуации, които няма да забравя.

– Малцина знаят за вас, че всъщност сте рокаджия… – О, дааа, безспорен! Аз съм си рокаджия, каквито са и приятелите ми. Още през 90-та година започнахме в рока с изключителен ентусиазъм. Направихме доста записи на рок парчета, които обаче, за съжаление тогава нямаха този пазарен успех. Наложиха се сватбарските оркестри, появи се оркестър „Димитровград”, поп фолк звученето, шлагерната музика, Хисарския поп и така тръгнаха нещата. В онова време много се слушаше и Мустафа Чаушев с турските кавъри – беше сензация. Бяха и времена, в които все още го нямаше Закона за авторско право и всеки можеше да ти открадне правата.

– Това е възможно и сега, нищо че имаме Закон за авторско право?! – Уви, да. Пак е същото, но поне вече имаме някаква законова защита.

– Интересно ми е как рокаджийската страст не ви е накарала да поканите в „Пайнер” например рок певицата Милена?! Тя би била абсолютен контраст сред фолк изпълнителите! – Познавам я много добре. Милена имаше славни парчета навремето, които цяла България знае. Дори направи дуетна песен с Нелина. Но да ти призная – много рядко във времето се е случвало да каним изпълнители, защото в повечето случаи те сами идват с предложения. Срещаме се и се договаряме.

– Не са много примерите за дългосрочна и успешна бизнес империя в България, при която все пак да се изтъкват чистите и легални подходи на пазара… – Веднага ще кажа защо е така. Винаги сме инвестирали в постоянство и перспектива, в техника и база, която да работи за нас години напред. Ръководим се от прозорливостта в бизнеса преди да инвестираме. И за щастие сме успявали до момента, имали сме късмет да улучваме правилното в точния за него момент.

– В големия бизнес оцеляват не само големите, но и кадърните! Може би точно такъв пример бе и бизнесменът Стефан Шарлопов, който си отиде без време наскоро. Познавахте ли го? – Да, бяхме приятели. Бях впечатлен от мащабното му мислене! Но той поемаше и много рискове, взимаше кредити и т.н. В това отношение аз съм по-скромен. Както се казва, винаги съм се простирал според чергата си. Стефан имаше огромен размах на мисълта и идеите.

– Мислите ли, че именно стрес е причинил фаталния край при него? Защото до момента не се споменава да се е оплаквал от него? – Така си мисля. До голяма степен смъртта му може би е следствие на многото стресови ситуации, които той самият си причиняваше. Пишат се всевъзможни версии, включващи и употребата на алкохол. Но човек обикновено прибягва до алкохола, когато е подложен наистина на огромен стрес и не може да оправи вътрешния си баланс. Затова, както се казва, „Ако няма къде да отидеш, най-добре ела на себе си!” Но в такъв момент това е много трудно. Няма по-лошо от това, което човек сам може да си причини. Били сме винаги откровени, затова и имахме приятелство, и уважение помежду си.

– Стрес има и във вашия бизнес, дори и да е по-малък по мащаб… – Абсолютно, не оспорвам. Във всеки един бизнес е така, особено в България. Тук законите са едни, приложенията от тях други, нравите – нещо съвсем различно. Нищо не е такова, каквото изглежда първоначално. Затова и чуждите инвеститори се разбягаха, а който е идвал – не иска да повтори за съжаление!

– Да поговорим малко за лицата на вашата компания. Например за Андреа, която отправи към вас серия от нападки и обвинения. – За мен това е болно въображение. Нейните обвинения и упреци са толкова неоснователни, а и нямат никаква логика. Да не говорим, че изобщо не съм се и интересувал от нейното развитие след като напусна фирмата. Винаги съм следвал принципа да гледам в собственото си канче, а не кой какво прави и приказва отстрани. Защото докато гледаме кой какво прави, накрая не виждаме ние какво да правим! Просто не желая да влизам в тази тема и да й отговарям. Няма смисъл. Замълчах в името на хубавите и успешни години, които сме имали заедно. Дори и само заради това си заслужава всичко да се прости.

– Андреа не е единствената изпълнителка, с която се разделяте през годините досега. В този списък попадат още Рени, Деси Слава… – Всички наши изпълнители, с които сме се разделяли по някаква причина, не разбират нещо много елементарно – че плюейки по фирмата, всъщност дискредитират себе си. Поднасят упреци там, където довчера са яли. Така обиждат най-вече себе си! И би било логично за онзи, който ще прочете тези упреци и обиди, да си зададе въпроса: „Ами защо сте стояли толкова време, след като е толкова лошо?” С всички изпълнители сме имали добри години, проблемът е, че никой не търси вината в себе си. И ми е интересно защо, когато хулят фирмата, не видят и собствените си слабости, довели до подобен развой?! Но има и още нещо, което много им пречи – манията за величие! Звездоманията, която заслепява истината и реалността. Деси Слава е един пример, защото с нея се разделихме точно в годините, когато тя беше на върха. След това се пробва къде ли не по света – и в Испания, и в Америка, направи дори телевизия, но въпреки изключителния си талант, не можа да направи самостоятелно развитие. Талантът се изразява най-добре, когато е продуциран във фирмата и след това закономерно се разгръща и потенциала на изпълнителя. Доказахме това, след като Деси Слава се върна обратно в „Пайнер”. Да е жива и здрава, тя е една от най-успешните ни изпълнителки. Колкото до Рени – докато бяхме заедно, имахме големите успехи, но тя не пожела да види своите слабости, все търсеше причината във фирмата.

– Ами Камелия?! Видяхме я в многороли – на тв водещ, на жури в музикални формати, с които се справя доста добре?! – Истината е, че аз даже избягвам да гледам телевизия. Но Камелия нека се изявява. Няма я в телевизия Планета”, затова трябва да има друга, в която да го прави. Тя обаче има едно предимство пред много други изпълнители – умее да си прави винаги много добре участията и е атрактивна. Много други не го правят, разчитат само на рекламата.

– Какво се случва с Ивана и Глория, които безспорно са емблематични имена в „Пайнер”? – И двете са се доказали многократно във времето и днес продължават да са на изключително ниво. Ивана е била 6-7 години на върха в музикалната индустрия с хитовете си. Песните й и до днес продължават да се пеят в България, да зареждат с настроение. Изключително важно е какъв подход влагаш в бизнеса. Винаги сме имали спорове с изпълнителите за типа песни, защото те имат усет, разбират детайлите, но аз пък умея правилно да определям емоционалната същност на съответното парче.

– Казахте за Ивана. А за Глория? – Глория също има силни хитове, емблематични в творческия си актив, които генерират енергия и актуалност за нея и до ден-днешен. Да не говорим, че и в момента е в прекрасна форма. Изглежда като 20-годишна! И се гордеем с нея и с тази визия. – Мисля, че се конкурира успешно с дъщеря си Симона! – (смее се) добро сравнение, да. Двете са като сестри.

– А имате ли желание да продуцирате в бъдеще Симона Загорова, ако и тя е съгласна? Тя показва убедително какво може в музикално отношение! – Симона се ориентира и развива в поп музиката, а ние сме повече в посока масова музика. Не, че нямаме и такъв тип парчета, но като че ли тази вълна се измени. Вече не робуваме на стилове. Има песни с емоция, които грабват от първо чуване и такива, които не забелязваш.

– Има ли в момента конфликти между определени ваши певици, защото от време на време се тиражират такъв тип информации? Последно се твърдеше така за Преслава и Галена. – Чак конфликти не мисля. По-скоро това се раздухва прекалено в медиите, а нещата съвсем не са такива в действителност. Някои журналисти пресоляват малко манджата, както се казва (усмихва се). Ако разбера за съществуващ спор, правя следното – събирам ги и им обяснявам, че трябва да гледат в мащаб, не в незначителни детайли. Важна е музиката, успехите, а не кой копирал обувките или роклята на другия.

– Прибягвали ли сте до глоби в такива моменти – дисциплинарни по характер? – Избягваме такива методи, по-скоро разчитаме на здравия разум и самосъзнание. Въпреки че за съжаление понякога, когато се генерира голямо напрежение, разумът изчезва и се говори емоционално, дори неразумно.

– От какво е продиктуван този спад, който се получи в участията и проектите на Райна? – Спадове обикновено са следствие от избора на не най-подходящата песен. Но те са моментни и се компенсират със следващ по-подходящ избор. Райна отделя много голямо внимание на фолклорния си репертоар и може би това подхрани подобни слухове. Но Райна постигна значителен успех – песента и с МФГ „Годлево” „Тежко мина младостта” има над 5 милиона гледания, което е уникален резултат за фолклорна песен. В началото на годината тя издаде и четвъртия си фолклорен албум.

– А не се ли подрива усещането за доверие у вас, когато разберете, че определени ваши изпълнители работят и на така наречения „черен пазар”? – Не е приятно, не е и коректно. Затова имаме и наказания. Оттам нататък той или тя трябва да си направи сметката. Алтернативите са две – или приключваме договора, ако той не е изгоден така, или изпълнителят влиза в час, и се примирява с това, което е. Рекламата, която фирмата прави на всеки един, не определя участията и актуалността му. Останалото е въпрос на мислене.

– Често се пускат слухове, че едва ли не сте в интимни отношения с някоя от певиците. Предполагам, че отдавна сте свикнали с това. И все пак как реагирате? – Реагирам с усмивка, защото това са пълни глупости. Как ще имаш интимни отношения и после ще искаш да работиш адекватно с този човек?! Ще стане точно обратното. Тази преценка съм я направил отдавна. Обикновено, когато един изпълнител тръгва и започва да му върви още от самото начало, се пише, че имам по-специални отношения с него, щом е така. Случаят с Джулия е пресен пример за това. Писаха глупости, просто защото кариерата й тръгва и всичко е наред.

– Съпругата ви как се отнася към всичко това, не ревнува ли? – Съпругата ми е изключително разумен човек, за което много й благодаря. В противен случай просто не бих могъл да развивам семейно този бизнес. Тя също е във фирмата, мой съдружник е. Даже съм й казвал – ти работи с изпълнителите, аз съм машинен инженер, ще си гледам техниката. Но тя категорично отказа с думите: „Не, само ти можеш да се оправяш”.

– В началото на разговора ни споменахме Стефан Шарлопов и системния стрес, който си е причинявал заради бизнеса. Имаше информации даже, че миналата година той се е замислял за наследството си, въпреки че бе едва на 55 г.?! При вас имало ли е досега подобен стрес? – Явно той е имал някакво вътрешно чувство, което го е подтикнало. Аз до такива стресови ситуации не съм стигал. Винаги съм мислел предварително. Както казах, простирам се според чергата си и се старая да гледам по-философски на всичко. Иначе просто вредиш на себе си.

– Канили са ви преди време в политиката, но не виждам да правите ход в тази посока все още?! – Ооо, много и то горещо са ме канили. Но винаги съм отхвърлял предложенията. 2006-7-ма, когато се създаде ГЕРБ, бях сред учредителите на ГЕРБ в Димитровград, доста ентусиазирани от идеите.

– Знам, че обичате да спортувате. Същото прави и премиера Бойко Борисов. Бихте ли се срещнали с него на корта или на терена например, ако имате такава възможност? – (усмихва се) преди години може би да, но отдавна съм приключил с активния спорт. Но сега всеки ден по един час тренирам вкъщи и се чувствам много добре. Навремето тренирах самбо, което ме дисциплинира много. Спортът каляла и гледаш по друг начин на живота. И президентът на Русия Владимир Путин спортува редовно – карате. И го адмирирам за това.
Интервю на Анелия ПОПОВА, източник: blitz.bgХванаха Райна да чурулика тайно на Коко Динев, Митко Пайнера я поряза със сериозна глобаПреди няколко месеца фолкпевицата Райна е хваната да пее на черно, узна HotArena. Тя няколко пъти се…Aug 15 2017bulmedia.net

Коментари