марс кратер

Марс, както и всеки друг скалист свят, има своя справедлив дял от кратери. Тези белези на древни удари придават на прашната повърхност на планетата сериозна идентичност, а понякога е лесно да забравите, че нови кратери могат да се получат точно пред очите ни. Изглежда, точно това се е случило и сега от нова снимка, направена от мултифункционалния космически апарат на НАСА „Марс Риконъсънс Орбитър“ разкрива съвсем ново място на сблъсък и получил се в следствие кратер, което може да е само на няколко месеца.

Изображението, което е заснето от камерата HiRISE, вградена в Орбитър, показва един много тъмен участък от материал, заобикалящ кръгъл кратер на повърхността на Марс. Изследователите смятат, че този удар може да се е състоял не по-късно от февруари 2019 година.

Университетът в Аризона публикува снимката заедно със следния надпис:

Картина на импресионист? Не, това е нов кратер от удар, който се е появил на повърхността на Марс, образуван най-вероятно между септември 2016 г. и февруари 2019 г. Това, което прави снимката да се откроява, е по-тъмният материал, изложен под червеникавия прах.

Самата снимка беше заснета през април и едва сега получава вниманието, което заслужава. Въпреки това, тъй като Орбитър не може да наблюдава цялата планета през цялото време, не е ясно кога точно се е образувал кратерът, а изследователите могат да ограничат период между септември 2016 г. и февруари 2019 г.

Това е още едно голямо припомняне за фантастичната работа, която НАСА извършва в орбитата на Марс от години. Космическият кораб първоначално стартира още през 2005 г. и пристигна на Марс през март на следващата година. Когато това стана, неговата основна мисия беше предвидена да продължи само за две години, но оттогава тя вложи повече от 13 години вярна служба на учените. Докато продължава да продуцира изображения като тази, се надяваме, че ще продължи дълго време.

Луната е само началото. Целта е МарсТръмп иска повече пари, за да стъпят отново хора на Луната, при това до 2024 г. Началникът на НАСА к…May 18 2019bulmedia.net

Китайската симулационна база за живот на Марс (Видео)Около 100 развълнувани китайски тийнейджъри извършиха петчасова обиколка на необичайна космическа ко…Apr 23 2019bulmedia.net

Коментари