сауди арамко

Сауди Арамко – петролодобивната компания на Саудитска Арабия, публикувайки своите финансови отчети за първи път, разкри, че е най-печелившата компания в света.

Какво се случва с цената на петрола в началото на 2019Цените на суровия петрол от сорт „Брент“ удариха върхови стойности за 2019 г., като достигнаха над 6…Feb 15 2019bulmedia.net

Миналата година саудитската петролна компания е генерирала печалба от 111 млрд. долара, според съобщение на компанията Moody’s. Това е близо два пъти повече от целия БВП на България само за миналата 2018 г.

Рейтинговата агенция основава новината на проспект за масово предлагане на облигации от Aramco, като печалбата петролната компания ще използва, за да финансира закупуването на 70% от Saudi Basic Industries Corporation. Арамко се надява да купи този дял в държавната нефтохимическа компания за 69,1 млрд. долара.

Това е първото публично оповестяване на счетоводните отчети на Арамко през десетилетията, в които е собственост на саудитското правителство.

За сравнение, Apple, най-печелившата публична компания в света, е генерирала 59.4 милиарда долара печалба през 2018 г., малко повече от половината от тази на Арамко. Ексон Мобайл, най-голямата американска петролна компания, генерира печалба от 20,8 млрд. долара, докато Royal Dutch Shell, най-голямата публично търгувана петролна компания, прави 23,4 млрд. долара.

Всъщност печалбата на Сауди Арамко е по-голяма от положителните резултати на Apple, Samsung и другия петролен монопол – Ексон Мобайл, взети заедно.

 

 

Коментари