богоявление

Днес християните почитат кръщението на Исус Христос от Йоан във водите на река Йордан. В народната традиция почитаме 6 януари като Йордановден или Богоявление. Вярва се, че водата е пречистена и има голяма сила. След черковната служба, свещеникът хвърля кръста в леден водоем, а смелчаци се хрърлят в ледените води, за да го намерят. Който намери кръста ще е здрав през цялата година, според поверието, съобщават от Нова телевизия.

За първи път хорото се провежда при засилени мерки за безопастност, а представители на ЮНЕСКО наблюдаваха за трета поредна година уникалния обичай, за дадат становище дали може да се включи в списъка на световното нематериалното културно наследство.

Ритуалът за хвърляне на кръста в морските води датира от 917 година, когато в навечерието на битката при Ахелой е извършен първият водосвет за здраве и успех на Симеоновата армия.

Днес имен ден празнуват:
Банчо Бистра Богдан Богдана Богoлюб Богoлюбa Богомил
Божан Божана Божидар Божидара Божил Бончо
Борислав Борислава Боян Бояна Данка Данко Данчо
Йордан Йордана Йорданкa Найден Теодосий

Спомени от соца: Забравените камбани (ВИДЕО)Няма друга държава в Европа, а и по света, която да притежава огромен перкусионен инструмент, на кой…Nov 21 2018bulmedia.net

Коментари

loading...