Снеговалежите ще спрат в сряда, но студеното време ще се задържи до петък в повечето места в страната. В момента температурите в страната са от минус 11 градуса в Разград до минус 2, минус 1 в Бургас и Сандански. В Софийско е от минус 6 до минус 9 градуса. Снежната покривка в Северна България е от 6 до 12 сантиметра, а на юг засега снегът е по-малко, до няколко сантиметра.Доц. Георги Рачев за зимната стихия: Още до 1 март ще има 1 метър сняг, чакат ни ледени дни и нов циклонСега ще тръгнат жените с качулките, които гледат само напред и не разбират какво се случва около тях…Feb 26 2018bulmedia.net

В София снежната покривка е 12 сантиметра. Почти в цялата страна вали слаб сняг. Днес ще продължи да превалява сняг, а снежната покривка ще се увеличава. Температурите през деня ще са от около минус 7, минус 8 на север до нула градуса в крайните южни райони. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър и на много места ще се образуват преспи и навявания. Утре снеговалежите ще продължат в по-голямата част на страната, като по-значителни ще бъдат в южните и източни райони. Минималните температури ще бъдат от минус 10 до минус 5, а дневните от минус 6 до около нула градуса. По-късно в следобедните часове преваляванията ще спират в по-голямата част от страната. В сряда сутрин минималните температури ще са от минус 11 до минус 5 градуса, а дневните от минус 7 до минус 1. През деня отново ще завали сняг, но по-съществени валежи ще има над югоизточната половина на страната. До полунощ валежите навсякъде ще спрат , а облачността ще намалява.

Това ще доведе до много ниски минимални температури в четвъртък – от минус 15 до минус 10 градуса в почти цялата страна, но на места са възможни и по-ниски стойности. През деня облачността ще бъде разкъсана, а дневните температури ще бъдат от минус 5 до нула, в крайните югозападни райони до плюс 2 градуса. Постепенно затопляне на времето започва от петък. Облачността ще се увеличи и отново ще завали сняг, но постепенно в южните райони валежите ще преминават в дъжд. В Северна България студено, на места с мъгли и температури около и под нулата ще остане до неделя. Там не са изключени поледици след петък, при преваляванията от дъжд и отрицателни приземни температури. Минималните температури ще са от минус 8 до минус 2, а дневните от минус 4 до плюс 3 градуса. През почивните дни постепенното затопляне ще продължи.

Източник: БЛИЦ

Коментари