смартфона за нашето здраве

Ежедневието ни е такова, че няма как да не ползваме смартфона си поне няколко пъти на ден. Но истината е, че много от нас посягат към него във всеки удобен момент, за да убият дори 1 минута досадно чакане на нещо.  Данните, според ново изследване на екип от специалисти, за това как се отразява прекаляването със смартфона за нашето здраве разкриват доста притеснителни факти.

Учените от Университета в Куинсленд Дейвид Шахар и Марк Сайръс направиха убедителни изводи и прогнози. В рамките на изследване с участието на 1200 участници, посветено на влиянието на смартфоните върху деца, те са открили, че при 41% от участниците е имало аномалия на костите. Израстъци, наричани остеофити, са се образували на тилната туберкула, към която са прикрепени определени шийни прешлени и мускули. Израстъците могат да достигнат до 1 см и да станат причина за чести болки в главата, информира вестник Марица.

Учените са анализирали над 900 рентгенови снимки на черепи на хора на възраст до 80 години. Тези шипове са по-разпространени, отколкото се е очаквало, и твърде често са се срещали в най-младата група на участниците. Приблизително всеки четвърти човек на възраст между 15 и 25 години има така наречените „рога“.
Бронирано кафе – история, здраве и дълголетиеПред BBC, основателят на британската марка Бронирано кафе – Дейв Аспрей споделя своето мнение и тайн…Jun 29 2019bulmedia.net

По думите на учените, появата на тези костни образования се обяснява с неправилната осанка заради прекомерната употреба на устройствата. В този случай човек се стреми да изнесе колкото се може повече главата си напред, силно натоварвайки гръбнака.

Остеофитите сами по себе си не са опасни, но могат да нанесат сериозни вреди на здравето. Организмът се опитва да компенсира неправилната осанка, правейки допълнително натоварване на мускулите и ставите. Това значително повишава риска от травми и заболявания на опорно-двигателния апарат. Изводът на австралийските учени е допълнителна причина за размисъл относно това до каква степен техническият прогрес влияе на нас.
Доц. д-р Радосвет Горнев: Българинът не обръща внимание на здравето сиНай-добрият сред най-добрите. От санитар до топхирург и началник на Клиниката по хирургия в болница …Jun 18 2019bulmedia.net

Коментари