Промените по ноктите се срещат много често и преобладаващо не са само козметичен проблем. Около 60% от тях са причинени от болести. Нокътни изменения може да се видят при наследствени и вродени заболявания, кожни и вътрешни болести, при тумори на ноктите, съобщи доц. Жана Казанджиева, опитен дерматолог от Александровска болница. Постоянното травмиране на ноктите и нокътното легло също може да доведе до трайни изменения.Белтъкът или жълтъкът е по-полезен? Какво трябва да знаем при приемането на яйца – ето съветите на д-р Татяна МороховецБелтъкът или жълтъкът на яйцата е по-полезен, има ли значение за питателността им с какви храни се с…Feb 20 2018bulmedia.net

Честото травмиране и мокрене на ръцете е основна причина за лошото състояние на ноктите. Особено при тънки и чупливи нокти се препоръчва приемане на витамини за коса и нокти, подхранващи кремове за кожата около ноктите, защитни лакове и лечебни продукти, обогатени с витамини, минерали и масла. При липса на друго дори хидратиращият лосион за тяло може да се втрие около и върху ноктите. При груба работа трябва да се използват ръкавици, които предпазват от инфекции и замърсявания. Разбира се, ноктите и кожичките около тях не бива да се нараняват – както при козметични процедури, така и със зъби, обясни дерматологът.

Пълната замяна на ноктите на ръцете настъпва за около 6 месеца. Ако имате променено оцветяване на ноктите или друг проблем, който не отзвучава с израстването им – потърсете лекар. Често пъти промените по ноктите сочат за заболяване на целия организъм и нямат нищо общо с маникюра.
Гъбичните инфекции са 18-40% от всички болести на ноктите. Гъбичките причиняват промяна в цвета, задебеляване и деформиране на ноктите. Днес се смята, че от това заболяване страда 16 процента от населението в Европа, като процентът на инфектираните се увеличава с възрастта. При хора над 70 години вероятността да бъдат заразени става 50 процента, изтъква доц. Казанджиева. Прави уточнение, че не всеки е предразположен към гъбична инфекция. Проучванията показват, че риск има най-вече при хора с диабет и съдови нарушения на крайниците.

Спортистите също попадат в рисковата група Микротравмите, запарването на краката, прекомерното изпотяване, неудобните обувки и непрекъснатото мокрене (например при плувците) са отлична среда за проникване на гъбичната инфекция. При нарушен имунитет рисковете също са по-големи. Доц. Казанджиева разказа, че се дискутира дали при някои хора има фамилно предразположение към зараза с гъбички, въпреки че все още това са само предположения, а не научно доказани факти.
Гъбичките засягат по-често ноктите на краката. Причината е в по-бавния растеж , по-лошото кръвоснабдяване и неподходящите обувки. Ноктите на ръцете също може да се инфектират, особено при често мокрене при професии като готвачи, чистачи, маникюристи, санитари и фризьори.
При гъбична инфекция по ноктите те губят лъскавината си и променят цвета си в кафяво, жълто или бяло. Нокътната плочка е трошлива, рони се или е силно задебелена.
Половината от нокътните дистрофии обаче не са причинени от гъбички, а от плесени, бактерии или други дерматологични заболявания. Ето защо се препоръчва изследване на засегнатите нокти – под микроскоп, чрез посявка или хистологично, макар че често е достатъчен клиничният преглед при специалист, за да се докаже микотична инфекция, дава пример дерматологът.
Лечението е трудно, като успехът зависи от броя на заболелите нокти и степента на засягане на всеки отделен нокът. Използват се специални противогъбични препарати и лакове за нокти. Ако инфекцията обхваща голяма част от ноктите, се предписва вътрешно лечение за 60-90 дни. В последните години се използват и лазери за лечение на гъбичките, но методът още не е широко застъпен.
При до 80% от хората с псориазис се засягат ноктите – обикновено 3-5 г. след появата на кожните промени. Обратното е по-рядко – при 1% от всички пациенти. Пациентите с псориазис и нокътни промени обикновено страдат и от псориатичен артрит. Най-често по ноктите се забелязват множество малки хлътвания по целия нокът, подобни на напръстник.

Може да се наблюдава и задебеляване на външния край на ноктите. Често има загуба на лъскавината и прозрачността на нокътните плочки, както и разрушаване на предната им част. По ноктите може да се наблюдават жълти петна (т.нар. мазни петна), както и бели участъци. Възможно е също да се видят малки кръвоизливи, които се дължат на увеличената чупливост на капилярите, обясни дерматологът. Тя разказва, че българският професор Любен Попов е описал още една характерна находка на ноктите при болни с псориазис. Той е забелязал липса на епонихиум – кожичката в задната част на ноктите, при пациенти с псориазис и този феномен днес носи името феномен на Попов.
Лечението е трудно. Специалните лакове помагат само при леко засягане на ноктите. При тежките промени, съчетани с псориатичен артрит, в терапията може да се включат биологични средства. Доц. Казанджиева предупреждава, че кръговото опадане в отделни участъци на косата, веждите, миглите, брадата или пубиса (алопеция ареата) у 10 до 50% от заболелите е съчетано и с промени по ноктите. Те са чупливи, с хлътвания и набраздявания.

“Доброкачествени тумори, които могат да са разположени около и под ноктите, са фибромите, миксоидните кисти и някои видове съдови тумори като гломус тумори и пиогенни грануломи. Видовете злокачествени тумори включват болест на Бауен, спиноцелуларни карциноми и меланоми – казва лекарят. – От всички тумори, разположени в областта на ноктите най-опасни са малигнените меланоми. Около 3% от меланомите в бялата и 15-20% в африканската и азиатската раса са под ноктите.
Статистически значими епидемиологични изследвания доказват по-добрата прогноза на тези тумори в сравнение с другите локализации, което определя голямата им социална значимост и необходимост от ранна адекватна диагностика и терапия. Тревожен знак е внезапната поява на черно, кафяво или сиво оцветяване по нокътната плочка, което обхваща само един нокът и кожата под него. В тези случаи задължително трябва да се потърси консултация със специалист дерматолог”, съветва доц. Казанджиева. При съмнение за злокачествен тумор е необходимо вземане на биопсичен материал и хирургично отстраняване на тумора след доказване на диагнозата.
За съжаление, често ставаме жертви на неудобни обувки. Травмата, която си нанасяме от суета, може да доведе до отлепване на ноктите на краката.
Първата и най-важна задача в този случай е да се попречи на вторичната инфекция.
“Отлепените” нокти са широко отворена входна врата за всякакви микроби. Затова веднага трябва да се нанесе локален антибиотик и отгоре да се сложи защитна лепенка, категоричен е дерматологът. “През лятото въпреки горещото време откритите обувки и сандали са забранени! Добре е ноктите да се изрежат ниско при спазване на всички хигиенни изисквания.” При травматично увреждане е важно да стимулираме растежа на ноктите, като едновременно се използват системни и локални средства.
Капсулите за укрепване се приемат 3-4 месеца, за да се даде възможност на новия нокът да израсте здрав.
Важно е да се знае, че балсамите и кремовете за локално приложение се втриват в основата на ноктите – там, откъдето започва нокътният растеж, обяснява доц. Казанджиева.Тормози ли ви дишането и хъркането? Проф. д-р Румен Бенчев обяснява причините и какво е необходимо да направитеПроф. д-р Румен Бенчев е специалист по оториноларингология. Той е лекар с над 20-годишен стаж. Завър…Feb 12 2018bulmedia.net

А на какво се дължат белите петънца по ноктите? “Обичайните обяснения са липса на витамини или на калций, но те не са верни, независимо че може да ги чуем дори при медицински преглед – казва доц. Казанджиева. – Най-често са резултат от малко увреждане в основата на ноктите – от несръчен маникюр, гризане на ноктите или друга лека травма, които смущават нормалното вроговяване на нокътната плочка. Дефектите във вроговяването изглеждат като бели петънца, които нарушават само цвета, но не и обичайната гладкост и лъскавина на ноктите. Според учения белите петна са безобидни и не се нуждаят от лечение.
Изчезват постепенно с израстването на засегнатия нокът и отдалечаването от нокътната основа (матрикс). Времето за изчезването им е около 8 седмици – периодът, нужен един нокът да израсте изцяло.
Нокътни промени съпътстват системни заболявания на съединителната тъкан – синдром на жълтите нокти, както и ятрогении – цитостатични, терапии. Трябва да се разтревожим, ако забележим не малки петънца, а няколко тесни, бели, успоредни ивици в основата на ноктите. Тези бели ивици обикновено засягат много нокти, а не само един или два. Хората с такива ивици по ноктите трябва задължително да се изследват за хронично чернодробно заболяване, пелагра или хипоалбуминения вследствие засягане на бъбреците.
Причината може да бъде и химиотерапия по повод туморно заболяване, изброява лекарят. Отравяне с арсен, олово и други тежки метали също води до промяна в цвета на ноктите, но в тези случаи петната са тъмни. Побеляването на целия нокът обикновено е вроден дефект или белег за странично действие на някои лекарства – най-често сулфонамиди, дава пример доц. Казанджиева.

С ноктите са свързани и множество малко известни и любопитни факти. Тази снимка на Ройтерс показва кандидатка за рекордите на Гинес от САЩ, която иска да се прочуе с израстъците, които е отглеждала на ръцете си в продължение на десетилетия. За такава слава са нужни вроговявания с над 2 метра дължина. Подобна безсмислена амбиция има висока цена – човек даже не може да спи нормално, тъй като дори обръщането в леглото става предизвикателство. Естествено, затруднени са всички дейности, да не говорим за опитите да си намериш работодател или партньор, който да не се гнуси от израстъците. Затова още има внимание към начина, по който изглеждат ноктите, но маникюрът е с дължина, която не буди асоциации с нечистоплътност. Ноктите се увеличават средно с 3,5 милиметра на месец, но не го правят равномерно на всеки пръст. На доминиращата ръка те са склонни да растат по-бързо. Мъжете трябва по-често да си режат ноктите, защото техните нарастват по-бързо. Но ноктите на жените растат по-бързо по време на бременност поради промяна в хормоните. Ноктите на краката са по-дебели и дават по-слаб “прираст”. Скоростта, с която нарастват ноктите, се забавя с възрастта. Разпространено е мнението, че ноктите продължават да се удължават след смъртта, но вярването е резултат на зрителна илюзия, свързана с промените в кожата.

Ноктите са “направени” от същия строителен материал като косата и като птичите пера и копитата на животните – кератин. Това е особен вид влакнест белтък с твърда структура, затова ноктите не се потят, а при подстригването на косата и рязането на ноктите не ни боли. Освен кератин ноктите съдържат 10-20% други компоненти като вода, липиди, микроелементи като цинк, калций, желязо. Ноктите се нуждаят от кръв, хранителни вещества и кислород, за да растат нормално. Основата на нокътя, неговият живец, частта на делене на клетките се намира под кожата. Реално ние виждаме само около 2/3 от нокътя. Формата, размерът, цветът и линиите върху нокътната плочка обаче говорят много на лекарите и ги насочват да търсят вложето здраве и извън дерматологията. Например белодробни заболявания може да “боядисат” ноктите в синкаво. Розовият цвят на плочката при здрави хора се дължи на червения цвят на капилярите отдолу, но при проблеми с белите дробове кръвта обеднява на кислород и цветът на ноктите бие на синьо.
За да не си причиним от „нищо“ сериозни здравословни проблеми, трябва да следим за стриктна хигиена и когато ходим на маникюр. Ето съветите на доц. Казанджиева на какво да обърнем внимание:

1. Проверете дали салона има добра хигиена: наблюдавайте дали се прави стерилизация на инструментите преди всеки клиент, или само бързо изтриване. Иначе лесно може да се заразите от гъбична инфекция.
2. Не позволявайте прекаленото избутване на кожичките, за да не бъде изложен на инфекции нокътният матрикс. Добре е в кожичките да се втрива олио за подхранване или специален крем – това защитава и от микроорганизми.
3. Ноктите трябва да дишат. Оставете ги няколко дни без лак. Сменяйте светли с тъмни цветове, иначе се получава жълто оцветяване на ноктите.
4. Пазете лакочистителя далеч от кожичките наоколо. Добре е той да бъде без ацетон и без толуен, за да не изсушава твърде много околната кожа.
5. Ако се съмнявате за контактен дерматит от лак за нокти, помолете вашия кожен лекар да ви насочи към специализиран дерматологичен кабинет, в който се прави тестуване за акрилати.

Източник: 24zdrave.bg

Коментари