National Geographic

Цигулар, летец и фотограф – Ясен Тодоров е най-новият носител на голямата награда на National Geographic за снимка на годината. Неговото предложение, заснето по време на полет, показва паркинг с хиляди автомобили на Volkswagen и Audi насред пустинята Мохаве в Калифорния. Колите са част от дизеловите модели, произведени между 2009-2015 г., при които бяха установени фалшификации на отчетените вредни емисии, съобщава webcafe.bg

Обектът се намира в близост до логистично летище Викториявил, като след скандала „Дизелгейт“ през 2015 г. се е превърнал в своеобразно гробище за изтеглени от пазара автомобили. Самото летище се ползва за съхранение на изведени от употреба самолети.

Класически музикант по професия, Тодоров започва да се занимава с летене преди повече от 15 години, като в момента е инструктор и съчетава полетите със страстта си към фотографията, за да улавя уникални снимки на света от птичи поглед.

Когато разбира за мащаба на последиците от Дизелгейт за автомобилния бизнес и вижда огромното поле от изоставени автомобили, той решава да го покаже през снимките си. Предварително проучва района на летището през Google Maps и координира мисията си с наземния контрол, като няколко пъти прелита над терена, за да може да улови най-добрия кадър.

На територията на САЩ има общо 37 подобни паркинги за изтеглените от пазара автомобили от Volkswagen.

„С тези снимки се надявам, че всички ще станем малко по-съзнателни и загрижени за красивата ни планета“, казва Ясен Тодоров пред National Geographic. Голямата награда в конкурса е в размер на 5000 долара. Това е поредното отличие за българина, който има награди от международни фотографски конкурси в Москва, Токио, Ню Йорк и др.

Снимка © Jassen Todorov / National Geographic:

National Geographic

Коментари

loading...