Диана Гергова

Българският професор по археология Диана Гергова е получила честта да бъде удостоена на тържествената церемония с държавния орден на Япония „Изгряващо слънце – Златни лъчи с розетка”.

Мероприятието се е състояло в резиденцията на японския посланик в София, на което бяха поканени голям брой официални лица, а специално от Япония бяха изпратени поздравителни писма от членове на Токайския университет, с които българката работи от години, както и лично от ректора на университета проф. Кийоши Ямада.

Престижното отличие се връчва с решение на правителството на Япония, което то оповести на 21 май 2019 г. по случай встъпването в длъжност на новия император на Страната на изгряващото слънце – принц Нарухито. С това знаменателно събитие в Япония започва нова императорска епоха, наречена Рейва („Благоденствие и хармония”)  – название, взето от най-стария сборник с японска поезия от VII – VIII век Маньошу.  Това историческо събитие, на което в Япония се отдава изключително голямо значение, е причина правителството на страната да вземе решение да почете 142-ма чуждестранни граждани за техния принос и заслуги към Япония като проф. Гергова е единствената ни сънародничка, удостоена с тази висока чест по този повод.

Диана Гергова е траколог, дългогодишен ръководител на археологическите разкопки в Националния резерват „Сборяново”, светилището на Дионис на връх Острец и на Дядовската селищна могила, която вече 30 години се проучва от българо-японски екип. Член е на авторитетни национални и международни организации, сред които управителния съвет на националния комитет на ИКОМОС – ЮНЕСКО и Световния археологически конгрес – член и координатор за Централна и Източна Европа и Азия. Автор е на множество книги и на над 200 научни статии.

Наградата ѝ бе връчена лично от Негово Превъзходителство посланика на Япония у нас Масато Ватанабе, който отбеляза големия принос на проф. Гергова за насърчаването на взаимното разбирателство и приятелството между двете ни страни чрез изследвания в областта на археологията. Работата на българската археоложка е добре позната и високо ценена в Япония, тъй като е свързана и с редица българо-японски проекти с водеща тема проучванията на евроазиатските цивилизации. Последният научен труд на проф.Гергова за северните траки и техните връзки с древните японци бе публикуван наскоро за първи път именно в Япония, където бе посрещнат с голям интерес.
Япония бърза да подобри своята киберсигурност преди ОлимпиадатаЯпония започва процедура за национално “прочистване” на около 200 милиона мрежови устроиства, които …Jan 29 2019bulmedia.net

Коментари