Астрономическата есен ще настъпва утре в 4.54 часа сутринта. Очакват се летни температури, сочат прогнозите на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Облачността ще е променлива, но максималните температури ще са в диапазона от 22 до 30 градуса. Най-хладно ще е в Североизточна България, а най-топло в Югозападна, посочва Дневник.

В последния от трите почивни дни ще е още по-топло, като на много места температурите ще са над 30 градуса. В нощта срещу вторник ще настъпи рязко захлаждане и в първия работен ден от новата седмица максималните температури ще са малко над 20 градуса.

От сряда се очакват валежи, които ще донесат допълнително захлаждане. Настъпването на астрономическата есен е и времето на есенното равноденствие, като продължителността на деня и нощта е еднаква. Оттук нататък денят ще започва да намалява за сметка на нощта.

Климатолог №1 проф. Георги Рачев с експресна прогноза кога спират жегите, каква ще бъде есента, ще има ли циганско лятоСептември дойде, летните горещини продължват. Синоптиците обещават времето да бъде топло и сухо. По…Sep 9 2018bulmedia.net

Есента е преходен сезон, през който понякога има доста високи температури в неговото начало /т.нар. циганско лято/, има и умерени до по-ниски температури към неговия край. При зимното слънцестоене – 21 декември в Северното полукълбо и 21 юни в Южното полукълбо, започва астрономическото начало на следващия сезон – зимата.

Коментари