Су-57

Акцентът на самолета върху скоростта му позволява да реагира бързо – или да се откаже бързо от боеве, които не може да спечели, пишат от nationalinterest.org. След като двамата противникови бойци се доближат и имат визуален контакт, комбинацията от маневреност и инфрачервено търсене и проследяване на Су-57 го прави смъртоносен противник.

Официалното означение на Русия за PAK-FA/T-50 като Сухой Су-57 е просто още едно напомняне, че полето на бойците от пето поколение е на път да стане по-натоварено. Съединените щати, Китай, Русия, Япония и Южна Корея работят по собствен дизайн на петото поколение изтребители, но досега на въоръжение имаше само три такива самолета – F-22 Raptor, F-35 Joint Strike Fighter и китайският J-20.

Нарастващото напрежение между Съединените щати и НАТО от една страна и Русия, от друга, ни кара да се запитаме: когато руските ВВС минат на Су-57, как ще се представи спрямо F-22 Raptor?

Стелт технологията е основополагаща черта на F-22, а неуловимият профил на самолета отчасти е продиктуван от симулации, направени на суперкомпютъра Cray, (един от ранните суперкомпютри).

Конструкцията на F-22 максимизира избягването на сензорите, с крила с диамантена форма и остри, фасетирани повърхности. Скоростната спирачка, вратите на оръжейния отсек и изпускателната система на двигателя са назъбени, за да се сведе до минимум радарната сигнатура на самолета, докато големите, вертикални, наклонени опашки намаляват инфрачервения подпис на изтребителя при определени ъгли. Металните повърхности на самолета също са покрити с абсорбиращи радарните вълни материали и боя.

Използването на суперкомпютъра Cray помогна да се направи F-22 силно маневрена, особено при високи ъгли на атака машина. Ключова характеристика на изтребителя е използването на вектори на тягата спрямо осите на терена, позволявайки на машината да комбинира мощността на двигателя с маневра при високи ъгли на атака, за да придобие предимство в борбите.

F-22 се захранва от двойка F119 турбореактивни двигатели, които произвеждат общо 70 000 паунда тяга, 40% повече от F-15 Eagle. Двигателите позволяват на Raptor да лети с Mach 1,4, без да използва допълнителни системи, което увеличава неговия обхват – важен фактор за изтребител, който не може да носи външни резервоари за гориво. Основният сензор на самолета, радарът AN / APG-77, е предназначен да изпреварва вражеските заплахи, да ги открива и класифицира, преди те да открият Raptor, позволявайки на американския самолет не само да вижда пръв, а и да открие огън пръв.

В Raptor има три оръжейни отсека, два от които могат да носят една AIM-9M / X Sidewinder инфрачервена управляема ракета, а третият може да побере шест AIM-120 AMRAAM (“Slammer”) радарно управляеми ракети с обхват до шестдесет и пет мили. Централният отсек може да носи и боеприпаси с JDAM сателит или до четири 600-литрови резервоара за гориво. F-22 има MtA2, двадесет милиметрова картечница Gatling, монтирана в дясното крило с достатъчно боеприпаси за малко под пет секунди постоянна стрелба.

Много по-малко е известно за руския Сухой Су-57. Въпреки седемгодишните тестови полети, много подробности за самолета остават неизвестни. Ясно е, че производителя на изтребителя от пето поколение на Русия се е затруднил да разработи този самолет, особено ключови компоненти като двигателя. Първите експлоатационни самолети ще бъдат включени в руските авиокосмически сили през тази година.

Въпреки че и двата изтребителя са от пето поколение, Су-57 значително се различава в дизайнерската си философия от F-22 Raptor. В ключовите области като скорост, маневреност и стелт технология, Raptor залага на маневреност и стелт. Су-57, от друга страна, поставя акцент върху маневреността и скоростта, което може да го направи подобен на YF-23 Black Widow II.

Експерти смятат, че Су-57 е еволюция на формата на Су-27 Фланкер, модернизирана за по-добро избягване на радарите, но също така и за по-голяма маневреност. Авиационният експерт Пьотър Бутовски твърди, че „високата статична нестабилност на самолета допринася за много по-голяма маневреност при свръхзвукови скорости, отколкото всеки предишен изтребител“.

Как биха могли да се справят един с друг F-22 и Su-57? Приоритетите на дизайна на двата самолета дават на двата самолета различни предимства в различни диапазони. Приоритетите и въоръжението на Су-57 му дават предимство при откриване и премахване на заплахи на дълги разстояния. Ключът към тази стратегия е, че радарът на руския изтребител, с който той трябва да може да открива „стелтните струи“ на дълги разстояния. Акцентът на самолета върху скоростта му позволява да реагира бързо – както и да се откаже бързо от боеве, които не може да спечели. След като двата противникови бойци се доближат до визуалния обхват, комбинацията от маневреност и инфрачервено търсене и следене на Су-57 ще го направи смъртоносен противник.

F-22 Raptor, от друга страна, залага на стелт технологията и маневреността. F-22 може също така да открива противници на дълги разстояния и при условие, че може да избегне радара на врага, може да предприеме действия, за да създаде засада, преди врагът да знае, че е в обсега му. Така F-22 има по-голяма вероятност да спечели инициативата рано и да победи в битка. Ключът към стратегията на Raptor е, че чрез стелт технологията F-22 трябва да успее да се предпази от „любопитните очи“ на руските радари. Разбира се, в битка е трудно да се познае кой ще надделее, тъй като не знаем колко маневрен е Су-57, но инфрачервената система за търсене и следене на руския самолет – нещо, което американският стелт не разполага – ще бъде основен бонус в битка.

F-22 Raptor е отличен самолет, който в момента седи на върха на класацията. Су-57 като претендент може да се окаже по-добър, по различни начини, и достоен противник за първото място ​​на петото поколение, когато придобие оперативен статус. Ако двамата някога се срещнат, това ще бъде битка на вековете, но нашият свят ще бъде много по-лош.

Да се ​​надяваме, че всичко, което можем да „видим“ за такава битка е в полето на теоритизирането.

Коментари