неделя, май 26, 2024

Спечели с VIBES: 3 книги от издателство „Прозорец“ |

Остават още цели 10 дни до края на април, което означава, че продължаваме да бъдем в своеобразния Месец на литературата във VIBES. Тази седмица сме ви подготвили не една, а цели 3 награди по този случай. След като вече зарадвахме две наши читателки, време е същото да се случи с още трима от вас, този път благодарение на издателство „Прозорец“.


Първата книга, която имате възможност да спечелите, е „Знакът на всички неща“ от Елизабет Гилбърт – авторка, позната с популярния си роман „Яж, моли се и обичай“. В творбата си тя разказва една история за любов, приключения и открития. Обхващайки част от ХVІІІ век и почти целия ХІХ век, романът проследява съдбата на необикновеното семейство Уитакър. Предприемчивият Хенри Уитакър е беден англичанин, който натрупва огромно състояние от търговия с хинин и се превръща в най-богатия човек във Филаделфия. Дъщеря му Алма Уитакър наследява блестящия ум на баща си и неговото състояние. Тя се превръща в забележителен ботаник, отдаден на науката. Докато изследва загадките на еволюцията, Алма се влюбва в Амброуз Пайк, който прави ненадминати илюстрации на орхидеи и я отвежда в противоположната посока – в сферата на духовното, божественото и вълшебното. Алма е човек на мисълта, а Амброуз – утопичен творец, но това, което ги обединява, е дълбоката нужда да разберат как е устроен светът и какви механизми се крият зад всички проявления на живота.


Втората книга, която можете да спечелите, е „Момчето, което отвлече дядо си“ от Андреас Щайнхьофел. „Това е историята на Макс, каквато я знаете от вестниците и телевизията. Спомняте ли си? Не? Макс живее в този малък град, може би много по-малък от вашия. Представете си как по тази пътека в долината решително са се устремили Макс и дядо му, а госпожица Шнайдер подтичва след тях – три забързани човешки точици. Защо се бяха разбързали ли? Ами, защото бягаха. Защото всички бяха по петите им. Защото това беше денят, в който Макс отвлече дядо си.‟ Една история от Андреас Щайнхьофел за паметта, която понякога губим, и за специалната връзка между едно момче и дядо му.


Третата книга, с която имате възможност да се сдобиете, е „Причината да скачам“ от Наоки Хигашида. Ето малко повече информация за необикновената творба:

Може би се чудите: „Това дете никога ли няма да се научи?“ Знаем, че ви натъжаваме и разстройваме, но се боя, че в случая сякаш нямаме думата, и толкова. Но ви моля: каквото и да става, не се отказвайте от нас. Ние имаме нужда от помощта ви. – Наоки Хигашида

Авторът не е гуру и ако отговорите на някои въпроси изглеждат лаконични, не забравяйте, че той ги е писал, когато е бил едва на тринайсет. Дори да не дава кратък и ясен отговор на въпроси от типа: „Защо подреждаш играчките си толкова вманиачено?“, ценно е да прочетем това, което ни казва. Наоки Хигашида продължава да пише и до днес, поддържа почти ежедневен блог, прочул се е в кръговете за застъпничество за аутизма…Трите знака, с които се изписва думата „аутизъм“ на японски език, поотделно означават „личност“, „затворен“ и „болест“. Моето въображение ги преобразява в самотна килия, в която седи пленник и чака. „Причината да скачам“ събаря една тухла от стената. – Дейвид Мичъл

Как да се включите? От днес, 20 април, до 30 април включително, отговорете с фейсбук коментар вътре в настоящата статия (ще видите полето в края на настоящата статия) на следния кратък въпрос: Какво ви носи литературата? Едно-две изречения са напълно достатъчни.

На случаен принцип в понеделник, 1 май, ще изтеглим тримата късметлии, които ще се сдобият с по едно от чудесните заглавия на издателство „Прозорец“.

Успех!

Източник: Vibes.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!